„Membrii profesiilor (...) sunt obligați ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară și a celorlalte măsuri de protecție și prevenție stabilite de autoritățile competente ca urmare a instituirii stării de urgență, măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității. Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii”, este explicat, mai precis, la articolul X al ordonanței.
Asta înseamnă că inclusiv salariații acestora trebuie să-și continue activitatea în perioada stării de urgență. În caz contrar, dacă angajații refuză să mai vină la muncă, nu vor putea beneficia de ajutoarele sociale de la stat.
„Salariații formelor de exercitare a profesiilor menționate (...) care refuză îndeplinirea sarcinilor de serviciu asumate prin contractul individual de muncă și din acest motiv nu se poate asigura desfășurarea în condiții optime a activității, respectiv continuarea activității în cadrul formelor de exercitare a profesiilor menționate nu vor avea acces la beneficiile de asistență socială sau la alte facilități ce vor fi acordate pe durata stării de urgență”, este subliniat în actul normativ.
În plus, absentarea nemotivată de la serviciu a salariaților, de frica îmbolnăvirii cu coronavirus, poate avea consecințe nefaste inclusiv în raport angajatorii lor. De principiu, angajatorii pot sancționa disciplinar persoanele care lipsesc nemotivat.
Comentarii articol (0)