Indemnizația de concediul pentru creșterea copilului:
Cei care trebuie să intre în perioada stării de urgență în concediu de creștere a copilului trebuie să știe că documentele pentru indemnizație se depun la primăria de care aparțin cu domiciliul (fiecare primăria are o adresă de email proprie pe care primește aceste documente - detalii se regăsesc pe site-urile fiecărei primării).
Despre concediul și indemnizația de creștere puteți afla mai multe din acest material (cuantumul acesteia, modul de calcul și cine are dreptul la acest tip de concediu). Documentele ce trebuie depuse sunt următoarele (ar trebui practic scanate):
- cererea-tip;
- certificat de naștere copil;
- certificatul căsătorie (dacă e cazul);
- acte identitate ale părinților;
- decizia de suspendare a activitații pe un contract de muncă (solicitantul a intrat în concediu de maternitate/paternitate);
- adeverința de la angajator cu veniturile nete;
- un extras de cont bancar dacă dorește plata prin cont (pentru beneficiarul indemnizației, nu soțul/soția care nu a aplicat pentru beneficiu); este indicată această variantă de plată în această perioadă;
- certificatul handicap al copilului/părintelui (dacă este cazul).
În cazul stimulentului de inserție, acordat celor care se întorc din concediul de creștere mai repede la muncă, documentele se depun tot la primărie (actele pentru indemnizația de creștere și decizia doveditoare a reluării activității). Bine de știut că dacă își pierd locul de muncă din cauza COVID-19, cei care primeau stimulent de inserție și-l vor păstra - detalii, aici.
Alocația de stat pentru copil:
Documentele pentru solicitarea alocației se depun tot la primării, online: actele de identitate ale părinților, certificatul de căsătorie, sentința de divorț (dacă e cazul), certificatul de naștere al copilului, dar și extrasul de cont pentru ca alocația să vină în contul bancar. Cererea pentru solicitarea alocației este disponibilă aici.
Tot online se pot depune cererile și documentele și pentru alocația de plasament (lista documentelor și modelul de cerere se regăsesc aici). Actele se depun însă aici la agențiile județene de plăți și inspecție socială, nu la primării.
Ajutoarele sociale sub forma venitului minim garantat, alocației pentru susținerea familiei și ajutorului de încălzire (nu mai e cazul acum) se acordă persoanelor singure sau familiilor care au venituri mici. Mai multe despre condițiile de obținere a acestor tipuri de ajutoare puteți afla din acest material.
Alocația pentru susținerea familiei și venitul minim garantat se solicită tot la primărie, lista documentelor fiind aproximativ aceeași:
- adeverința de la agenția de muncă din care reiese că persoana caută loc de muncă (nu e necesară pentru alocația pentru susținerea familiei);
- copie după actele de identitate ale familiei;
- dacă are persoană cu handicap în întreținere - documente doveditoare;
- dacă are copii sub șapte ani – certificat de naștere al acestora;
- copii după actele de proprietate ale bunurilor deținute (case, apartamente, terenuri, mașini).
Indemnizație de hrană pentru persoanele afectate de HIV/SIDA
Documentele necesare pentru obținerea acestor bani se depun la agențiile județene de plăți și inspecție socială:
- formularul A5(certificat medical special emis de Institutele Matei Balș sau Victor Babeș);
- extrasul de cont bancar (dacă e cazul);
- copia actului de identitate.
Concediul de acomodare pentru adoptator:
Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, persoana care adoptă un copil poate beneficia de concediul de acomodare și de o indemnizație lunară. Dacă e vorba de o adopție de către o familie, oricare din cei doi soți poate obține aceste beneficii.
Solicitarea acestor drepturi se face la agențiile județene de plăți și inspecție socială. Documentele necesare sunt următoarele:
- certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției;
- documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcția în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul,
- dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activității (de la angajator).
Important! Toate cererile de modificare a acestor beneficii sociale enumerate mai sus se depun la agențiile de plăți și inspecție socială, chiar dacă documentele pentru cererea acestor drepturi se depun la primărie. Modificările se solicită agențiilor - formularul electronic pus la dispoziție este disponibil aici.
Indemnizația de șomaj:
Cei ce nu au un loc de muncă pot cere statului o indemnizație de șomaj, dar doar dacă îndeplinesc anumite condiții legale, descrise în acest material, unde sunt precizări inclusiv cu privire la cuantumurile ajutorului de șomaj (nu este același pentru toată lumea). Documentele pentru ajutorul de șomaj se depun la agențiile de muncă, iar lista acestora diferă de la caz la caz, în funcție de situația în care se află solicitantul. Pentru a nu face o înșiruire extrem de lungă, puteți consulta documentele necesare situației în care vă aflați aici.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)