Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță care să stabilească canalele electronice ca principal mijloc de comunicare cu autoritățile centrale și locale pentru chestiuni ce privesc drepturile și beneficiile de asistență socială.
OUG nr. 30/2020 a apărut azi în Monitorul Oficial nr. 230 și prevede că vor putea fi cerute online, fără deplasări la ghișeu:
- ajutoarele sociale, inclusiv alocaţia pentru susţinerea familiei;
- alocația de stat pentru copil; amintim aici că dublarea alocațiilor e programată să se aplice din august, însă nu este exclus, în contextul actual, ca aceasta să fie amânată;
- alocaţia lunară de plasament;
- concediul și indemnizația de creștere a copilului, precum și stimulentul de inserție; în plus, chiar dacă își pierd locul de muncă din cauza COVID-19, cei care primeau stimulent de inserție și-l vor păstra - detalii, aici;
- drepturile acordate în procedura adopţiei;
- ajutorul pentru încălzirea locuinţei;
- indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România;
- cererile și documentele doveditoare pentru obținerea șomajului.
"Măsurile adoptate de Guvern vizează și beneficiile de asistență socială pentru copii și tineri, care au drept condiție frecventarea cursurilor școlare. Astfel, alocația de stat pentru copii, alocația lunară de plasament și alocația pentru susținerea familiei se acordă fără întrerupere pe perioada instituirii măsurilor de urgență. De asemenea, alocația zilnică de hrană, de care beneficiază copiii cu cerințe educaționale special, se acordă pe perioada valabilității certificatului de orientare școlară fără a fi condiționată de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară", precizează Ministerul Muncii.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)