Înainte de orice, trebuie ținut cont că, până pe 14 aprilie, cel puțin, afacerile închise până acum de autorități nu pot relua activitatea. Iar ritmul în care se extinde la noi epidemia de coronavirus ne face să credem că starea de urgență va fi extinsă cel puțin până la sfârșitul acestei luni, dacă nu chiar mai mult.
Iată, în mare, la ce altceva să fim atenți luna asta:
1. Declarațiile și plățile fiscale trebuie rezolvate la termen. Pentru obligațiile fiscale care devin scadente începând cu data de 21 martie 2020, dacă nu sunt achitate în timpul stării de urgență și până după 30 de zile de la încetarea acesteia, autoritățile nu stabilesc dobânzi și penalități de întârziere. În același timp, nu se mai fac popriri pentru creanțele bugetare. Totuși, autoritățile fiscale au subliniat în nenumărate rânduri că firmele și persoanele fizice ar trebui să-și rezolve obligațiile la timp, dacă nu vrem să riscăm un blocaj total la nivelul bugetului de stat, cu efecte grave inclusiv pentru mediul de afaceri. Pentru a stimula contribuabilii, cel puțin momentan s-a decis acordarea unor reduceri la plata la timp a impozitelor micro și pe profit pentru trimestrul I din 2020.
2. Se pot începe demersurile pentru împărțirea dividendelor aferente trimestrul I din 2020, dar e prudent să faci asta? Dividendele interimare au devenit realitate în urmă cu mai puțin de doi ani. Având în vedere că s-au încheiat primele trei luni ale anului, firmele pot începe pregătirea împărțirii profitului aferent perioadei ianuarie - martie. Însă, în contextul actual al epidemiei de coronavirus, poate ar fi o idee bună să nu se facă asta, pentru a păstra banii în firmă pentru eventualele dificultăți ce pot surveni până la rezolvarea problemei.
3. Tichetele de masă au o valoare majorată. Începând cu prima zi a lunii curente, firmele trebuie să respecte o nouă valoare maximală a tichetelor de masă acordate salariaților. De la 15,18 lei, s-a ajuns la 20 de lei. Totuși, vorbim doar de o valoare maximală, firmele pot opta pentru o sumă sub 20 de lei, dacă așa vor.
4. Minivacanța de Paște pentru salariați. Luna aceasta urmează și trei sărbători legale nelucrătoare pentru salariați. Este vorba de Vinerea Mare, care pică pe 17 aprilie, și de prima și a doua zi de Paște, care pică duminică și luni, imediat după. Angajatorii trebuie să dea liber salariaților, dacă nu vorbim de domenii în care activitatea trebuie continuată.
5. Plata trimestrială a impozitelor micro și pe profit. După minivacanța de Paște, urmează termenul-limită trimestrial pentru declararea și plata impozitului micro și a impozitului pe profit (pentru lunile ianuarie, februarie și martie). Firmele trebuie să se achite de aceste obligații până la data de 27 aprilie 2020 și beneficiază, așa cum am scris și mai sus, de reduceri de până la 10%.
6. Situațiile financiare pe anul 2019 pentru ONG-uri. Chiar dacă firmele au timp să depună situațiile financiare pentru anul trecut până la 29 mai 2020, ONG-urile au un termen mai scurt cu o lună în care să facă acest lucru - 29 aprilie 2020. Conform specialiștilor Deloitte România, epidemia de coronavirus poate influența bilanțurile pentru anul 2019.
7. Lista datornicilor la stat pentru trimestrul I din 2020. Lista datornicilor la stat este publicată trimestrial pe site-ul Fiscului până la sfârșitul primei luni de după fiecare trimestru. Asta înseamnă că, pentru perioada ianuarie - martie, lista firmelor cu datorii la stat urmează să apară online până la 30 aprilie 2020. Cei care vor să evite acest lucru ar trebui să-și achite datoriile după ce sunt notificați de Fisc că vor apărea pe listă.