Prin Decretul președintelui României nr. 195/2020, din 16 martie, au fost luate mai multe măsuri pe durata stării de urgență, printre care și suspendarea tuturor termenelor de decădere (sau prevenirea curgerii lor, pe perioada stării de urgență, dacă acestea nu au început să curgă). Această măsură este relevantă și pentru persoanele sancționate contravențional, care, odată amendate, au două termene foarte importante la dispoziție (conform Ordonanței de urgență nr. 2/2001).
E vorba de un termen de 15 zile, în care ei pot depune plângere împotriva procesului-verbal de contravenție (de la momentul înmânării sau comunicării acestuia) și de un alt termen, tot de 15 zile, în care contravenienții pot achita jumătate din minimul amenzii stabilit de actul normativ în care este prevăzută sancțiunea.
Aceste două termene, având în vedere prevederile decretului menționat mai sus, vor fi suspendate și ele pe perioada în care este decretată starea de urgență (16 martie-14 aprilie, urmând ca aceasta să fie prelungită, luni, cu încă 30 de zile, până în 14 mai). Acest lucru ține de natura celor două termene, care sunt de decădere.
Faptul că vor fi suspendate sau nu vor începe să curgă cele două termene, pe perioada stării de urgență, a fost confirmat și de Dan Năstase, consilier juridic, cu care am vorbit despre aceeași problemă.
De asemenea, acesta a spus că, în situații precum actuala stare de urgență, va fi suspendată și curgerea termenelor pentru sancțiunile contravenționale aplicate pentru nerespectarea măsurilor instituite pe timpul stării de urgență (puteți afla mai multe detalii aici).
Mai mult, a continuat Dan Năstase, trebuie luat în considerare și faptul că, prin decret, a fost suspendată și judecarea majorității proceselor civile, ceea ce ar face injustă curgerea termenelor. Altcumva, termenele ar curge în defavoarea contravenienților, dar ei nu ar avea cum să acționeze înăuntrul lor, ținând cont de suspendarea judecății acelor procese.
Comentarii articol (0)