Decretul prin care președintele României a instituit starea de urgență a fost publicat ieri în Monitorul Oficial și se aplică tot de la aceeași dată.
Una din măsuri vizează curgerea termenelor de prescripție și de decădere care, dacă ar fi fost lăsate să curgă, ar fi putut pune multe persoane în situația de a nu putea acționa, deși astfel de termene curgeau împotriva lor. Prin urmare, decretul prevede, expres, că „prescripțiile și termene de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit potrivit prezentului decret”.
Cum starea de urgență a fost decretată pentru 30 de zile, aceasta este și perioada suspendării menționate mai sus.
De asemenea, decretul mai conține o prevedere importantă, în sensul că nu contează punctul în care se află termenul de prescripție, pentru ca suspendarea curgerii acestuia să aibă loc. În mod normal, Codul civil prevede că un caz de forță majoră, ce împiedică creditorul unei obligații să acționeze, va suspenda curgerea termenului de prescripție doar dacă intervine în ultimele șase luni înainte de expirarea acestuia. În cazul de față, decretul derogă expres de la această prevedere, pentru a permite suspendarea, indiferent de punctul în care se află termenul de prescripție.
Spuneam, mai sus, că executarea silită propriu-zisă este posibilă, în continuare. Singura condiție impusă, aici, conform aceluiași decret, este „respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită”.
Aici, o problemă ar putea fi cauzată de faptul că ar putea exista situații când efectuarea actelor de executare silită l-ar putea afecta pe debitor - de exemplu, dacă acesta este obligat să stea în izolare într-un imobil ce ar trebui predat. Însă s-ar putea contraargumenta, în sensul că, aici, executarea silită nu are loc cu respectarea măsurilor impuse, deci nu poate avea loc, oricum.
Așadar, atât timp cât este posibilă desfășurarea executării silite cu respectarea unor astfel de reguli, ea este permisă și poate avea loc.