Concret, părinții care-și cresc singuri copiii, inclusiv cei divorțați, care lucrează în armată, penitenciare ori spitale de stat nu pot beneficia, atunci când cursurile școlare sunt suspendate, de zile libere plătite pentru a sta cu copiii de până la 12 ani.
Totuși, aceștia pot primi compensația bănească oferită celor ce nu se pot bucura de zile libere plătite, adică celor ce lucrează în domenii importante, în care nu se poate reduce sau întrerupe activitatea, chiar dacă acest lucru nu este precizat clar în legislație.
De ce se întâmplă asta? Din cauza unei scăpări. Mai exact, în categoria celor ce pot primi compensații materiale pentru neacordarea de zile libere pentru a sta cu copilul nu este inclusă, în mod explicit, și familia monoparentală. Astfel, potrivit legislației, pot primi compensația bănească polițiștii sau cadrele medicale ori sanitare, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de zile libere pentru a sta cu copilul.
Spre sfârșitul lunii martie, în contextul suspenderii cursurilor școlare din cauza epidemiei de coronavirus, părinții au primit, prin intermediul Legii 19/2020, dreptul de a beneficia, pe toată această perioadă, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat.
Decretul 195/2020, documentul prin care președintele țării a instituit starea de urgență în țara noastră, impune și niște limitări privind categoriile de angajați ce pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.
Mai exact, nu-și pot lua liber atunci când copii stau acasă cei ce lucrează în sistemul național de apărare, în penitenciare sau în unitățile sanitare publice. Chiar dacă aceste categorii de părinți nu pot primi zile libere pentru supraveghere copiilor, pot primi, în schimb, pentru aceleași perioade, o majorare a salariului cu până 75% din salariul pe o zi lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Totuși, nu toți cei care lucrează în domeniile cu "foc continuu" beneficiază de majorarea salarială de mai sus, deoarece Decretul 195/2020 stabilește că aceștia pot primi compensația materială doar dacă "celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege (Legea 19/2020 - n. red)". Așadar, chiar dacă nu e precizată clar și familia monoparentală în legislație, aceasta nici nu poate fi exclusă de la beneficiile salariale pentru neacordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor.
Modul în care este formulat acum textul Decretului 195/2020 poate duce la aplicarea diferită a acestor prevederi de la instituție la instituție, unele dintre acestea putând solicita părinților care-și cresc singuri copiii documente suplimentare din care să rezulte că celălat părinte nu beneficiază sau nu poate beneficia de zile libere în această perioadă.
Pe lângă categoriile deja amintite, nu pot cere zile libere plătite de la angajator părinții care, printre altele, se află în concediu pentru creșterea copilului, sunt asistenți personali ai unuia dintre copiii aflați în întreținere ori se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată.
Comentarii articol (1)