Potrivit unui comunicat recent publicat pe site-ul instituției, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face câteva recomandări ce vizează atât deplasarea la cumpărături în această perioadă, cât și petrecerea sărbătorilor pascale. Mai exact, atunci când vorbim despre cumpărăturile de Paște, MAI recomandă :
- dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare;
- faceți o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe;
- mergeți singur la cumpărături, dacă este posibil, și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație;
- încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dvs. din aceste categorii de risc. Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei, dacă acest lucru este posibil;
- folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături;
- evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber. Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe;
- încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct;
- respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă;
- optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.
- apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune;
- dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și spălați fructele și legumele înainte de a le depozita;
- purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie;
- dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice;
- întotdeauna spălați-vă mâinile imediat ce intrați în casă.
Pe de altă parte, MAI recomandă ca pe perioada sărbătorilor să:
- petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit;
- evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună;
- nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.
De asemenea, MAI reamintește că:
- și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare;
- se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice;
- toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.
Suplimentar, ministrul de interne a anunțat miercuri seară și regulile ce trebuie respectate de credincioși în noaptea de Înviere și nu numai. Concret, aceștia nu vor avea acces în biserici, pentru a participa la slujbe și nici nu vor putea sta în curtea sau în preajma bisericilor. Pâinea sfințită (paști) va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către reprezentanții parohiilor atât în zilele de vineri și sâmbătă (08:00 - 17:00), dar și în prima zi de Paște (06:00 - 12:00), la solicitarea credincioșilor.
În ceea ce privește Lumina Sfântă, aceasta va fi distribută începând de sâmbătă (ora 20:00) de către reprezentanții bisericii și cel mult cinci voluntari echipați cu maști și mănuși, care vor trebui să poarte în tot acest timp o banderolă albă și o legitimație de la parohie. Pentru a primi pâinea sfințită sau lumina, credincioșii nu trebuie să iasă din casă/curte, în cazul celor care locuiesc la bloc, acestea fiind distribuite în imobil de un reprezentant numit de asociația de proprietari, echipat corespunzător.
Apoi, după cum se arată într-un comunicat publicat cu puțină vreme în urmă pe platforma stirioficiale.ro, putem totuși să ieșim din casă, în următoarea perioadă, și pentru alte situații decât pentru cele stipulate în ordonanțele militare.
Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație ?
Da, dar trebuie să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care se bifează punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, recomadarea este să se deplaseze o singură persoană, nu mai mulți membri ai familiei, iar agentul economic trebuie să fie autorizat, astfel încât să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură.
Poate persoana de la care cumpăr carne de miel să vină să mi-o aducă acasă?
Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor. În plus, trebuie să emită bon fiscal, chitanță sau factură.
Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?
Nu. Acest lucru nu este posibil.
Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?
Desigur. Conform ordonanței militare, ai nevoie de cartea de identitate și de declarația pe propria răspundere, în care trebuie să bifezi punctul 4 (motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). De asemenea, este de evitat contactul direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, așa încât pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Pot să îmi vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?
Prin ordonanțele militare nu sunt permise vizitele între rude sau prieteni, în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu își pot procura singure produsele necesare.
Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
Anul acesta, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor. Slujbele se vor transmise în mediul online și pe canale TV. Iată recomandările date de Patriarhia Română cu privire la sărbătorirea Paștelui.
Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
Nu, pentru că această situație nu este considerată o urgență. Potrivit ordonanțelor militare, desfășurarea slujbelor de înmormântare, a cununiilor sau a botezului se poate realiza cu un număr de maximum opt persoane.
Putem să ascultăm slujba din stradă?
Ascultarea slujbei nu reprezintă un motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor credincioși ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, ceea ce ar însemna încălcarea prevederilor ordonanțelor militare.
Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei care locuiesc la aceeași adresă, da, este permisă, însă trebuie respectate orele de odihnă, astfel încât să nu fie perturbată liniștea publică.
Se poate asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contact cu exteriorul?
Nu. Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.
Pot merge într-o altă localitate, la părinți, pentru a le duce alimente și pentru a sta cu ei în această perioadă?
Da, pentru că este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure. Reaminim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică pot să nu prezinte simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
Notă. De Paște, angajații vor avea parte de weekend prelungit, pentru că Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște sunt zile libere legale. Prin urmare, cei care lucrează cu normă întreagă vor fi liberi de vineri până luni, în intervalul 17 aprilie - 20 aprilie, urmând să se întoarcă la serviciu pe data de 21 aprilie.
Reamintim că, începând din această lună, salariații care primesc mai multe zile libere pentru că sunt de altă religie, trebuie să recupereze ulterior zilele suplimentare. Astfel, dacă un salariat primește liber atât pentru cultul său, cât și pentru alt cult, liberele acordate în mod suplimentar se recuperează ulterior, după cum stabilește angajatorul.
Comentarii articol (0)