Guvernul nu a mai impus condiții suplimentare angajatorilor pentru a cere ajutorul cu indemnizațiile de șomaj tehnic. OUG nr. 30/2020 prevede doar că "beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului". Redacția noastră scria recent despre faptul că și cei cu datorii la stat pot să ceară acest ajutor.
Firmele care au intrat sub incidența Legii insolvenței nu fac o excepție de la acordarea acestui ajutor. O discuție trebuie făcută însă în privința persoanei care semnează cererile pentru solicitarea ajutorului de la agențiile de muncă.
În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, angajatorii depun o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului. Pentru o firmă în insolvență, ar putea fi administratorul special sau cel judiciar care semnează cererile, după caz.
Administratorul special, potrivit Legii insolvenței, este persoana fizică sau juridică desemnată de adunarea generală a acționarilor/asociaților/ membrilor debitorului, împuternicită să le reprezinte interesele în procedură și, atunci când debitorului i se permite să își administreze activitatea, să efectueze, în numele și pe contul acestuia, actele de administrare necesare. Administratorul judiciar este practicianul în insolvenţă desemnat să exercite atribuţiile prevăzute de lege sau stabilite de instanţa de judecată, în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie şi pe durata procedurii de reorganizare.
Indemnizația de șomaj tehnic este de cel puțin 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, potrivit Codului muncii. Dacă banii de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, angajatorul poate suporta diferența de la 75% din câștigul salarial mediu brut la 75% din salariul de bază. Angajatorii care în aceste zile urmează să primească bani de la stat pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic aferente lunii martie 2020 trebuie să declare și să achite taxele aferente până la data de 25 mai 2020.