De fapt, Decretul nr. 240/2020, actul normativ ce prelungește, în contextul epidemiei de coronavirus, starea de urgență cu încă 30 de zile, adaugă noi măsuri la cele ce s-au aplicat până-n prezent.
Concret, una dintre acestea nu va mai permite celor ce activează în unitățile sanitare, în cele de asistență socială ori în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale să intre în preaviz atâta timp cât este stare de urgență, adică să-și dea demisia.
Mai mult, medicii, asistenții, infirmierii, militarii sau polițiștii, printre alții, care intraseră deja în preaviz trebuie să știe că, în această perioadă, curgerea acestuia este întreruptă și se va relua la încheierea perioadei speciale, deci, în tot acest timp, nu se vor putea despărți de angajator și vor trebui să se prezinte în continuare la muncă.
De asemenea, salariații din domeniul sanitar, armată ori poliție nu vor putea, potrivit noului decret al președintelui, să-și dea demisia fără preaviz, chiar dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, așa cum stabilește legislația muncii în vigoare.
Practic, asta înseamnă că toate aceste categorii de personal vor trebui să se prezinte la muncă pe toată perioada în care e instituită stare de urgență, fără să-și poată da demisia, indiferent de motiv sau chiar și atunci când și-au dat demisia deja, pentru că preavizul se suspendă.
Conform Codului muncii, un salariat se poate despărți de un angajator dându-și demisia, care reprezintă o decizie personală a acestuia, și numai după împlinirea termenului de preaviz, ce este "cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile".
Mai exact, perioada de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru cei care ocupă funcții de conducere.
Comentarii articol (2)