O parte din industriile din China și din alte țări asiatice se vor reloca în Europa, iar România nu trebuie să piardă acest tren, după ce pandemia de coronavirus va intra pe panta descendenă, spune ministrul economiei, Virgil Popescu.
„Statul român a gândit două tipuri de măsuri. Primele măsuri sunt pentru perioada de creștere a acestei epidemii, de care, trebuie să spun sincer, nu am trecut încă. Acestea au fost măsuri de a ajuta companiile și salariații, prin acest șomaj tehnic, pe car îl acordăm tuturor salariaților companiilor care sunt lovite, după care urmează un pachet de măsuri active. Discutăm inclusiv o schemă de a ajuta companiile, o schemă de finanțare a locurilor de muncă, pentru acei oameni care se întorc la lucru, și pentru a scădea povara fiscală a întreprinderilor”, a spus Virgil Popescu la Digi24.
Comisia Europeană prezintă un plan pentru ridicarea treptată a restricţiilor și revenirea la normal
Comisia Europeană va prezenta miercuri o strategie de ieşire din perioada de izolare impusă pentru limitarea propagării noului coronavirus, astfel încât statele membre ale Uniunii Europene să ridice gradual restricţiile impuse şi să-şi reia activitatea în mod normal, informează Agerpres, care citează dpa.
Orientările Comisiei Europene, care nu vor fi obligatorii pentru ţările membre, ar fi trebuit să fie prezentate săptămâna trecută, dar unele state UE s-au temut că Bruxellesul ar fi putut trimite astfel un semnal că restricţiile pot fi deja relaxate.
Planul, care va fi prezentat de către preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va propune criterii comune pentru înlăturarea treptată a restricţiilor introduse în cea mai mare parte a Europei. Totuşi, va reveni fiecărui stat membru să decidă cum şi când va adopta măsurile respective.
Ponderea companiilor a căror activitate se restrânge cu mai mult de 25% a urcat în aprilie la 45%
Ponderea agenţilor economici a căror activitate se restrânge cu mai mult de 25% creşte de la 33,3% în martie 2020 la 45% în aprilie 2020, iar rata închiderilor de activitate se majorează de la 9,8% în martie 2020 la 13,8% în aprilie 2020, potrivit unei cercetări a Institutului Naţional de Statistică, relatează Agerpres.
Unul dintre aspectele relevate de cercetarea statistică ad-hoc realizată pentru evaluarea impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului activităţii economice este nivelul ridicat al incertitudinii cu privire la viitorul afacerilor în perioada martie - aprilie 2020 şi creşterea acesteia în aprilie faţă de martie 2020. Astfel, dacă în luna martie 2020 o pondere de 21,2% din agenţii economici nu puteau estima modul în care vor evolua afacerile lor, în luna aprilie ponderea acestora a crescut la 34,3%.
Comentarii articol (0)