1. Vor crește costurile pentru firmele ai căror angajați sunt detasați în țări din Uniunea Europeană. Firmele cu angajați în țări din UE ar putea avea costuri mai mari din august 2020, pentru că vor trebui să asigure salariaților inclusiv bonusurile, sporurile și indemnizațiile din statul în care sunt detașați. Această prevedere este cuprinsă într-o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația României. Status actual: Raport favorabil la Senat. (Votul decisiv va fi la Camera Deputaților)
2. Angajatorii din construcții ar putea beneficia de unele facilități fiscale pe termen nedeterminat, nu doar până în 2028. Angajatorii din construcții ar putea aplica taxele salariale reduse permanent, nu numai până în 2028, așa cum prevede legislația actuală. Condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească angajatorii ar putea rămâne neschimbate, respectiv să activeze în domeniul construcțiilor și să obțină, în anul anterior, o cifră de afaceri de cel puțin 80% din activități de construcții. Status actual: Raport favorabil la Senat. (Votul decisiv va fi la Camera Deputaților).
3. Mai mulți angajați din construcții ar putea ieși mai devreme la pensie. Este vorba despre angajații din industria navală, care s-ar putea pensiona anticipat, fără să li se aplice penalizări. Astfel, pentru un stagiu minim de cotizare de 30 de ani, o astfel de persoană ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu zece ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie de 53 de ani pentru femei și de 55 de ani pentru bărbați. Status actual: Raport favorabil la Senat. (Votul decisiv va fi la Camera Deputaților).
4. Cei care își abandonează mașinile vor risca să rămână fără ele în doar șase luni. Persoanele care își lasă mașinile pe domeniul public sau privat al statului, mai mult de șase luni, ar putea risca să rămână fără ele. În momentul de față, termenul pentru a-ți lua mașina dintr-un loc în care ai abandonat-o este de un an de zile. Același lucru va fi valabil și pentru mașinile fără plăcuțe de înmatriculare sau pentru cele înmatriculate în străinătate. Status actual: Raport favorabil la Senat actual. (Votul decisiv va fi la Camera Deputaților).
5. Adresa de domiciliu s-ar putea dovedi în fața autorităților cu factura de utilități. Pentru a dovedi autorităților unde locuim, am putea folosi inclusiv facturi de utilități sau scrisori autoadresate, cu condiția să nu fie mai vechi de trei luni. În plus, toate documentele cu care se poate face dovada adresei de domiciliu vor putea fi transmise online. Status actual: Raport favorabil la Senat. (Votul decisiv va fi la Camera Deputaților).