Până acum, microîntreprinderile puteau beneficia de deduceri fiscale de până la 20% din impozitul micro pentru sponsorizări efectuate în trimestrul pentru care era datorat impozitul doar dacă finanțau, în felul acesta, entități nonprofit sau unități de cult (înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale).
În 16 aprilie, în schimb, prin Ordonanța de urgență nr. 48/2020, lista de mai sus a fost extinsă și la instituțiile și autoritățile publice, inclusiv la organele de specialitate ale administrației publice.
Aceste entități nu trebuie să fie înscrise în registrul menționat mai sus, iar deducerea se aplică exclusiv în temeiul contractului de sponsorizare.
Măsura a fost adoptată pentru a garanta o sursă adițională de venituri la bugetele instituțiilor și autorităților publice, în special cele din domeniul medical și social, conform preambulului ordonanței prin care a fost introdusă schimbarea.
Însă măsura, în sine, după cum se poate vedea mai sus, permite deducerea din impozitul micro pentru orice sponsorizare făcută unei instituții sau autorități publice, indiferent de faptul că ea este activă în domeniul social sau medical. Astfel, rămâne la latitudinea celui care face sponsorizarea să aleagă dacă vrea să susțină o instituție/autoritate din acele domenii sau nu.
Impozitul micro este datorat de microîntreprinderi trimestrial, variind între 1 și 3%, în funcție de existența sau nu a salariaților acelei microîntreprinderi. Baza impozabilă rezultă din veniturile din orice sursă ale acelei firme, din care pot fi scăzute anumite sume (de exemplu, costurile cu stocurile de produse sau valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării). Mai multe detalii despre acest impozit pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)