Modificări precum cele de mai sus vor intra în vigoare doar după ce Guvernul adoptă un proiect de ordonanța de urgență, care vizează Legea nr. 129/2019 și care se află în lucru acum la Executiv și doar după ce această ordonanță va apărea în Monitorul Oficial. Însă acest lucru este doar o chestiune de timp, pentru că actul normativ este, de fapt, o transpunere a unei directive europene, lucru pe care statul român este obligat să îl facă.
Una din schimbări este clarificarea entităților ce vor avea obligații în temeiul Legii nr. 129/2019 (cum sunt obligațiile de a raporta anumite tranzacții autorităților, de exemplu), adică actul normativ principal în domeniul menționat mai sus.
Noile schimbări vizează extinderea entităților care vor avea obligații în temeiul Legii nr. 129/2019. Așadar, după ce va intra în vigoare proiectul de ordonanță de urgență, vor fi obligate expres să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 și:
- evaluatorii autorizați;
- dezvoltatorii imobiliari (însă este specificat că doar dacă e vorba de tranzacții unde e vorba de echivalentul în lei a 10.000 de euro sau mai mult);
- furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și cei de portofele digitale, indiferent de cuantumul tranzacției.
Astfel de clarificări nu aduc, neapărat, noutăți de substanța, dar ele pot să înlăture orice dubiu. La acest moment, Legea nr. 129/2019 prevede clar că i se supun acesteia (pe lângă entitățile menționate expres) și „alte entităţi şi persoane fizice care comercializează, în calitate de profesionişti, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele”.
După cum se poate vedea clar, această prevedere ar putea îngloba, în esență, orice persoană care vinde ceva sau prestează un serviciu, atât timp cât valoarea tranzacției este peste limita menționată mai sus și tranzacția este făcută în numerar. Bineînțeles că, în privința entităților menționate expres, ele sunt vizate indiferent de natura tranzacției (cu card sau numerar, de exemplu).
Așadar, introducerea entităților menționate mai sus în legislație le va obliga pe acestea să se supună prevederilor legii, chiar dacă nu fac tranzacții în numerar.
Atenție! Noile prevederi se vor aplica doar după ce Guvernul adoptă proiectul de act normativ și acesta apare în Monitorul Oficial.