1. Modificările propuse la Start-up Nation anul trecut se numără printre proiectele trecute tacit de Senat: acordarea unui punctaj diferit în funcţie de codul CAEN, introducerea criteriului de departajare privind inovarea, introducerea criteriului de departajare privitor la aportul la capitalul social subscris şi vărsat al societăţii aplicante, introducerea unui criteriu privitor la pregătirea profesională a administratorului, criteriul privind digitalizarea afacerii ș.a.
2. Proiectul care prevede ca scutirea de impozit din domeniul construcțiilor să se dea pe termen nelimitat, nu doar până în 2028.
3. Un proiect legislativ care vizează modificarea Codului civil, în sensul interzicerii căsătoriilor minorilor.
4. Un set de modificări la Codul penal prin care s-ar înnăspri pedepsele pentru cei ce comit acte de agresiune contra polițiștilor, jandarmilor, personalului medical ori didactic aflat în execitarea atribuțiilor de serviciu. Același proiect mai prevede și înăsprirea pedepselor pentru cei ce comit acte de amenințare, lovire sau alte violențe la serviciu. Mai multe despre acest proiect puteți afla din acest articol.
5. Modificări la RCA: Un proiect propus de Guvern Parlamentului vizează modificarea modului de funcționare a asiguratului cu risc ridicat, în vederea eliminării obligațiile Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România de ofertare a primei de asigurare pentru acesta. De asemenea, se propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de asigurători în calculul tarifelor de primă și se propune eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, criteriilor de risc, indicilor de încărcare ș.a.m.d.
6. Un proiect care propune modificarea ordonanței privind asociațiile și fundațiile pentru a crea un cadru clar privind alegerea și revocarea membrilor consiliului director.
7. Un proiect de lege pentru scutirea de la plata impozitului pe banii din chirii a pensionarilor care își închiriază locuința studenților, elevilor sau persoanelor care au ieșit din sistemul de protecție specială.
8. O altă propunere legislativă trecută tacit vizează recalcularea pensiilor militarilor. Potrivit textului, de la 1 octombrie 20222, pensiile militare în plată la finele lui 2021 s-ar recalcula, automat, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie. Baza de calcul folosită pentru recalculare va fi media soldelor/salariilor lunare brute aferente funcției utilizate la recalcularea/stabilirea drepturilor de pensie până la 31 decembrie 2021. Până în 2025, toate pensiile ar trebui astfel recalculate.
9. A trecut, de asemenea, tacit de Senat și proiectul ce prevede ca localurile în care minorii primesc băuturi alcoolice, gratuit sau contra unei sume de bani, să fie închise pe o perioadă de maximum 30 de zile.
10. Schimbări ce vizează procedurile de obținere a autorizațiilor de construire: cei ce vor să construiască locuințe individuale și care, din cauza inexistenței unor planuri urbanistice zonale, nu pot obține autorizații de construire ar putea obține aceste documente și în baza planului urbanistic general. De asemenea, potrivit proiectului adoptat tacit, proprietarii construcțiilor ridicate fără autorizație de construire într-o zonă pentru care nu există PUZ vor trebui, în cel mult patru ani de la intrarea în vigoare a prevederilor proiectului, să ceară autorităților intrarea în legalitate.
11. Propunerea legislativă privind Codul administrativ înregistrată de către parlamentarii de la Uniunea Democrată Maghiară din România, cu toate că există deja, din vara trecută, un Cod administrativ al României, produs la nivelul Executivului și introdus în legislație pe calea ordonanței de urgență.
12. Programul "o familie, o mașină" a fost propus anul trecut în Parlament, dar senatorii apucaseră să dea un raport negativ privind adoptarea acestuia, însă proiectul nu a mai ajuns la vot. Mai multe despre ce ar presupune acest program, similar celui Prima Casă, în acest articol.
13. Proiectul prin care bunicii ar urma să primească bani de la stat pentru a avea grijă de nepoți: dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoții naturali sau adoptați vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei. Însă numai dacă părinții care se află în concediul de creștere renunță mai repede la el și revin la muncă.
Comentarii articol (0)