Potrivit OUG nr. 30/2020, depunerea documentelor pentru a cere ajutorul de la stat pentru indemnizațiile de șomaj tehnic se face în luna curentă pentru indemnizațiile pe luna anterioară. Diferența față de luna anterioară e că acum documentele se depun numai pe platforma aici.gov.ro, iar nu și la agențiile de muncă.
Fie că aveau deja, din martie, angajații în șomaj tehnic și i-au păstrat toată luna aprilie sau doar o parte, fie că abia din aprilie și-au trecut salariații în șomaj tehnic, toți acești angajatori pot cere de la stat suportarea indemnizațiilor.
Notă: Reamintim, cu această ocazie, că statul acoperă pentru fiecare indemnizație nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Banii se acordă însă doar pentru zilele de suspendare a contractului, înăuntrul perioadei de stare de urgență - nu și după.
Așadar, statul acoperă indemnizațiile chiar dacă e vorba de o lună întreagă de șomaj, chiar dacă e vorba de mai puțin de o lună. Fiecare angajator depune o cerere, o declarație pe propria răspundere și o listă cu salariații aflați în șomaj tehnic. Banii de indemnizație de șomaj tehnic se acordă direct angajatorilor (prin virament bancar), dar ulterior va fi verificată documentația în baza căreia se dau banii, pentru depistarea eventualelor solicitări nejustificate. De asemenea, taxele se vor plăti din banii primiți de la stat.
Important! Ministerul Muncii a spus că vor urma controale la firmele care au solicitat ajutorul de la stat, iar o problemă uriașă vor avea cei care au chemat angajații la muncă în timp ce aveau contractele suspendate.
Mai multă atenție la următoarele aspecte:
Săptămâna trecută, cu ocazia unei conferințe de presă, ministrul muncii spunea că două dintre cele mai frecvente greșeli făcute la depunerea cererilor de ajutor pentru șomajul tehnic sunt:
- angajatorii trimit o listă cu salariații în șomaj tehnic, dar nu toți au operate în Revisal suspendările contractuale; reamintim că șomajul tehnic presupune suspendarea pe acest motiv a contractului de muncă, dar această suspendare trebuie să existe deja la momentul când angajatorul cere banii de indemnizație la stat, nu se operează ulterior;
- solicitanții nu sunt atenți când completează datele privind conturile bancare, iar asta cauzează întârzieri în efectuarea plăților.
Alte atenționări privind depunerile sunt făcute recent de Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din Cluj-Napoca, care a semnalat următoarele greșeli la depunerea cererilor pentru martie:
- semnarea documentelor: e necesară semnarea exclusiv de către reprezentantul legal/administratorul societății pentru cerere și pentru declarația pe propria răspundere;
- completarea incorectă a codului unic de identificare a firmei;
- completarea incorectă a sumelor cerute pentru angajați;
- includerea pe listele cu salariați a celor care au contracte active, cu normă întreagă, la alte firme;
- nu mai sunt actuale datele de contact.
Redacția avocatnet.ro a tratat toate chestiunile incidente în contextul șomajului tehnic în aceste ultime săptămâni - toate materialele care tratează cum anume se acordă acești bani sunt disponibile aici.