Așa cum reiese atât dintr-un comunicat recent al Ministerului Educației, cât și dintr-o postare pe Facebook a ministrului de resort, Monica Anisie, în actualul an școlar, respectiv 2019-2020, grădinițele, școlile, liceele și universitățile nu se vor redeschide, iar Evaluarea Națională va începe în 15 iunie, așa cum era stabilit încă de anul trecut, în timp ce Bacalaureatul se va susține începând cu 22 iunie.
Totuși, după cum apare în comunicatul ministerului, învățarea online va continua până în 12 iunie, dată în care se va încheia anul școlar. În esență, în următoarea perioadă, prioritatea ministerului este asigurarea cadrului necesar pentru "pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii și studenții din sistemul românesc de învățământ și susținerea examenelor finale, în condiții de siguranță pentru elevi și cadre didactice".
În acest context, elevii nu vor mai da teze, iar mediile se vor încheia cu cel puțin două calificative sau note. În comunicatul ministerului nu se specifică clar cum vor putea fi notați elevii, dar, ce mai probabil, modul de obținere a notelor necesare încheierii mediilor va fi stabilit în următoarea perioadă. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, școlile și inspectoratele școlare vor transmite direct acestora resurse educaționale și sarcini de lucru.
Totuși, ministerul a stabilit și excepții de la interdicția desfășurării cursurilor în școli. Vorbim aici, mai exact, despre elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/ XIII-a și cei din anii terminali ai ciclului profesional și postliceal, care vor putea reveni la școală timp de două săptămâni.
Astfel, timp de două săptămâni, elevii de mai sus vor desfășura în școli activități de pregătire pentru susținerea examenelor din vară, iar prezența va fi opțională, părinții luând decizia în acest sens. Sălile de clasă în care se vor desfășura activitățile didactice vor fi igienizate, iar în interiorul acestora vor fi cel mult zece elevi în același timp.
Programa școlară din semestrul doi care n-a fost parcursă, adică cea de după data de 11 martie, dată la care au fost suspendate cursurile, se va preda în următorul an școlar, după ghiduri elaborate de minister pentru fiecare materie.
În același timp, alături de grădinițe și școli, și universitățile vor râmăne închise, studenții având posibilitatea de a urma cursurile și de a susține examenele online, după programarea făcută de fiecare universitate în parte.
De asemenea, înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță pot fi realizate online, evaluarea psihosomatică a copiilor fiind înlocuită cu o declarație pe propria răspundere a părinților și, în cazul înscrierii la școală, cu recomandarea eliberată de grădinița la care au fost cei mici.
Discuția despre desfășurarea cursurilor la sfârșitul acestui an școlar apare în contextul în care, de principiu, din 15 mai, odată cu anularea stării de urgență, ar urma să se relaxeze și măsurile de izolare impuse în luna martie.
Comentarii articol (0)