În esență, cei de la PwC atrag atenția că firmele ar trebui să fie atente la autorizarea codului sau codurilor CAEN adecvate activității comerciale, la Registrul Comerțului, și la achiziția și fiscalizarea la Fisc a unei case de marcat cu jurnal electronic.
„Un prim aspect care trebuie avut în vedere este reprezentat de autorizarea codului CAEN corespunzător la Registrul Comerțului”, scriu Iulian Panfiloiu, senior tax manager, și Ana Nechifor, senior tax consultant, ambii de la PwC.
Concret, o firmă își poate actualiza, la Registrul Comerțului, obiectul de activitate direct online, folosind portalul de servicii al acestei entități de stat. Însă pentru asta are nevoie de o semnătură electronică.
În portalul online, trebuie creat un cont gratuit de utilizator și apoi se completează și transmite, în zona „Alte înregistrări în RC”, cererea de actualizare a obiectului de activitate conform versiunii a doua a CAEN (documentul are și un ghid de completare).
Lista codurilor CAEN disponibile conține peste 100 de coduri în legătură cu comerțul în cantități mici sau în cantități mari, așa că antreprenorii au destule opțiuni la îndemână.
Apoi, în cazul comerțului în cantități mici, este necesară achiziția unei case de marcat cu jurnal electronic și emiterea de bonuri fiscale, dacă vânzările sunt făcute direct către populație.
„În cazul în care operatorul economic va prelua comenzile prin intermediul unei platforme online și va livra produse în mod direct consumatorilor finali, încasarea efectuându-se prin plată în numerar sau cu cardul bancar prin POS, va trebui să emită bon fiscal. În cazul în care încasarea contravalorii comenzilor se va efectua, însă, prin comis-voiajor sau prin corespondență (de către alt agent economic sau prin virament bancar), operatorul economic nu va avea obligația de emitere a bonului fiscal, ci a unei facturi corespunzătoare”, au explicat specialiștii.
Fiscalizarea unei case de marcat se poate face inclusiv online, conform informațiilor puse la dispoziție de Fisc. Există formulare electronice care pot fi completate și transmise online, iar ele necesită, de asemenea, semnătură electronică. Transmiterea se face cu ajutorul serviciilor online ale Fiscului - e-Guvernare.ro sau Spațiul Privat Virtual.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.