1. Cum verific dacă aparatul cu jurnal electronic pe care-l folosesc acum e conform noilor condiții?
Întrebarea contribuabilului: "Am o casă de marcat Datecs DP05 cu jurnal electronic. Cum pot afla dacă modelul respectiv îmi permite să funcționez după noile reglementari? Dacă nu, există o listă cu modele de case de marcat agreate de ANAF?"
Răspunsul ANAF: "Aveți posibilitatea de a accesa, pe site-ul nostru, lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizați în ședința Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018. Aceasta poate fi accesată aici."
2. Care sunt sancțiunile pentru nedepunerea formularului C801?
Răspunsul ANAF: "Nedepunerea formularului C801 nu este o contravenție și nu se sancționează, ci este o facilitate de obtinere a NUI. Menționăm însă că neîndeplinirea obligației operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate numai de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate pentru comercializare constituie contravenție și se sancționează".
Notă: Casele de marcat cu jurnal electronic trebuie înregistrate la autorități atât înainte de punerea în funcțiune a registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județe și în sectoarele municipiului București, cât și după acest moment. Formularul C801 este folosit pentru a obține atribuirea numărului de ordine în Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale. Fiscul a publicat recent patru formulare electronice ce pot fi folosite la înregistrarea caselor de marcat cu jurnal electronic. Puteți afla mai multe despre acestea, aici.
3. Cum procedez când mut casa de marcat de la un punct de lucru?
Întrebarea contribuabilului: "La punctul de lucru al societății, care urmează să se închidă, s-a achiziționat o casă de marcat cu jurnal electronic. Ca și model, ea se află pe lista postată de dvs. Nelămurirea mea: pot muta casa de marcat de la punctul de lucru la sediul societății? Și, dacă da, care este procedura?"
Răspunsul ANAF: "Aparatul poate fi mutat la alt punct de lucru. Dumneavoastră informați organul fiscal competent cu privire această schimbare prin completarea și transmiterea fomularului F4105, disponibil la link-ul acesta."
4. Cum vedem dacă bonurile fiscale sunt eliberate de o casă de marcat cu jurnal electronic?
Întrebarea contribuabilului: "Există vreo posibilitate de a verifica dacă bonurile fiscale emise de comercianți au fost eliberate prin case de marcat fiscalizate cu jurnal electronic? Respectiv, există un registru public pentru a verifica numărul avizului de distribuție a caselor de marcat fiscale, respectiv numărul de ordine din Registrul de evidență a caselor de marcat fiscale instalate în județ sau în municipiul București?"
Răspunsul ANAF: "Pe site-ul nostru puteți accesa:
a) Evidenţa aparatelor de marcat electronice fiscale, pe baza:
- Seriei aparatului de marcat electronic fiscal;
- Numărului autorizaţiei de distribuţie;
- Datei autorizaţiei de distribuţie;
b) Lista operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizați în ședința Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018, la acest link (...) Menționăm că, se are în vedere implementarea unei aplicatii care să permită verificarea bonurilor fiscale. Ulterior, se vor întreprinde demersurile necesare pentru informarea contribuabililor cu privire la existența acestei facilități."
5. Comerț electronic, livrare cu mașina comerciantului: E nevoie de case de marcat electronice?
Întrebarea contribuabilului: "Conform OUG nr. 28/1999, se exceptează de la obligația casei de marcat : k) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă. Vă rog să definiți noțiunea de comerț prin corespondență. În cazul în care o firmă cu activitate preponderentă de comerț cu ridicata vinde și prin intermediul unei platforme de comerț electronic și livrează cu mașinile proprii și încasează numerar de la clienți, unii fiind persoane fizice, cum este considerat? Are obligația de a deține casa de marcat? Daca da, atunci are obligația de a emite bonuri fiscale pentru toate încasările numerar? Dacă încasarea este pentru o factură emisă acum 1 luna, tot cu bon fiscal se face?"
Răspunsul ANAF: "În situația descrisă de dumneavoastră, în care livrarea se efectuează cu mașinile societății și încasați numerar de la clienți, aveți obligația de a deține aparat de marcat electronic fiscal și de a emite bon fiscal."
6. Prestări servicii pentru persoanele fizice: și pentru asta e nevoie de astfel de aparate?
Întrebarea contribuabilului: "Pentru societătile cu obiect de activitate de protecție și pază, care pot avea și contracte cu persoane fizice pentru paza personală, în consecință încasează de la acestea contravaloarea facturilor, este obligatorie achiziția și înregistrarea unei case de marcat electronice?"
Răspunsul ANAF: "Facem precizarea că, operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
Util: Ghidul ANAF pentru înregistrarea noilor case de marcat