După cum apare în actul normativ ce stabilește dreptul la libere plătite pentru părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă, respectiv Legea nr. 19/2020, "[s]e acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu".
Așadar, legea nu condiționează acordarea acestor zile libere de existența stării de urgență, ci doar a unor condiții ce nu mai permit ca cei mici să meargă la școală sau grădiniță.
Cel mai probabil, confuzia apare din faptul că, la puțină vreme de la apariție, Legea 19/2020 a fost modificată, astfel încât părinții să poată beneficia de zile libere și atunci când cei mici sunt în vacanță, dar numai în perioadele în care este instituită starea de urgență.
Astfel, pe de o parte, libere pentru părinți se acordă atunci când copiii nu pot merge la școală din diverse motive (vreme nefavorabilă, diverse epidemii etc.), iar pe de alta, acestea se acordă și în timpul vacanțelor școlare, dar doar atunci când școala e suspendată ca urmare a decretării stării de urgență.
În concluzie, părinții vor avea libere plătite și după ridicarea stării de urgență în țara noastră, programată pe 14 mai, dar nu vor mai putea beneficia de ele din 12 iunie, data la care este programată încheierea anului școlar în curs și începerea vacanței de vară.
Potrivit Legii 19/2020, zilele libere se acordă doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar, pentru aceste zile, părinții primesc o indemnizație de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare.
De asemenea, de zilele libere poate beneficia, la cerere, doar un părinte, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta lucrează la stat sau în sectorul privat.
Comentarii articol (2)