Prevederea, în forma adoptată de Parlament prin vot final, ar urma să permită părinților să ceară angajatorilor zile libere plătite până la încheierea anului școlar - doar că, potrivit ordinului care reglementează structura anului școlar, asta înseamnă inclusiv vacanța de vară. Modificarea parlamentarilor nu poate intra în vigoare până nu e promulgată și de Președintele României.
Proiectul de lege adoptat miercuri la Camera Deputaților, prin vot decisiv, prevede că liberele plătite pentru părinți să fie acordate în 2020 "și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar". În dreptul amendamentului propus la deputați care conține această prevedere nu există nicio motivare sau explicație pentru acesta.
Dacă suntem stricți (și trebuie să fim) în interpretarea legii, Ordinul ministrului educației nr. 3191/2019 privind structura anului școlar 2019-2020 prevede că "anul școlar începe la data de 1 septembrie 2019, se încheie la data de 31 august 2020". Excepție fac anii terminali, pentru care se prevede expres că anul școlar se încheie la 29 mai 2020 (clasa a XII-a) și 5 iunie 2020 (clasa a VIII-a).
Practic, prevederea adoptată la deputați lasă posibilitatea angajaților care au copii sub 12 ani să obțină zilele libere plătite și după ce se termină cursurile, adică pe perioada vacanței școlare.
Cum s-a ajuns aici - explicația tehnică
Din punct de vedere pur legislativ, proiectul adoptat de deputați vine cu modificări la legea ce permite părinților să ceară libere plătite de la angajator, când cursurile școlare sunt suspendate - Legea 19/2020. Mai exact, proiectul de lege introduce în Legea 19/2020 un alineat nou la articolul 1 - alineatul 1^2, care prevede:
(1^2) Prin excepție, în anul 2020, prevederile alin. (1) și (1^1) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar.
Legea nr. 19/2020 prevede acum la alineatele menționate (sublinierile din citări ne aparțin - n.red):
(1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.
(1^1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii.
Conform regulilor citate anterior, singurele în vigoare în acest moment (modificarea adoptată de Parlament nu se aplică încă pentru că nu poate intra în vigoare până nu este și promulgată de președinte), părinții pot cere libere plătite până pe 12 iunie 2020, adică până la încheierea cursurilor aferente anului școlar 2019-2020. Asta în condițiile în care s-a anunțat că școlile rămân închise până la finele semestrului al doilea.
Pe reglementările aplicabile acum (alin. 1 și 1^1 citate mai sus), părinții nu ar putea cere libere plătite și pentru vacanța de vară, care va începe pe 13 iunie și se va încheia pe 13 septembrie 2020, deoarece starea de urgență (care a permis ca zilele libere pentru părinți să fie acordate în vacanța de Paște), se va termina cu mult înainte - 14 mai fiind ultima zi, conform recentelor declarații ale președintelui.
Totuși, modificarea votată miercuri de Parlament extinde aplicarea prevederilor de la alin. 1 și 1^1 „și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, astfel că acordarea de zile libere plătite salariaților părinți ar urma să se poată face „inclusiv pe perioada vacanțelor școlare” (prevăzută la alin. 1^1). În plus, din moment ce vacanța de vară face parte din calendarul oficial al anului școlar 2019-2020, iar alineatul 1^2, nou introdus de deputați, nu conține nicio altă referință temporală în afară de „până la încheierea anului școlar” rezultă că modificarea adoptată de deputați ar permite părinților să ia libere plătite inclusiv în perioada 13 iunie - 31 august 2020.
Conform Legii 19/2020, părinții pot cere libere plătite angajatorului dacă au copii în vârstă de până la 12 ani și dacă locul de muncă ocupat este incompatibil cu munca la domiciliu sau telemunca. Indemnizația pentru zilele libere acordate salariaților părinți în timpul suspendării cursurilor școlare, de 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare, este suportată în primă fază de către angajatori în limita echivalentului zilnic al 75% din câștigul salarial mediu brut (inclusiv taxele aferente). Ulterior, angajatorii decontează de la stat numai indemnizațiile nete plătite salariaților (fără să recupereze taxele aferente). Mai multe informații despre condițiile în care sunt acordate aceste zile libere pot fi citite aici.
Comentarii articol (14)