Concret, săptămâna trecută a fost adoptat un proiect de lege ce prevede, în esență, că liberele plătite pentru părinți, în cazul închiderii școlilor, se acordă în 2020 până la finele semestrului al doilea, adică inclusiv în timpul vacanței de vară.
„Prin excepție, în anul 2020, prevederile alin. (1) și (1^1) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, scrie în proiectul aflat la șeful statului pentru promulgarea prin decret prezidențial.
Este vorba de alineatele 1 și 1^1 ale articolului 1 din Legea 19/2020, actul normativ care a introdus posibilitatea acordării acestor libere plătite pentru părinți.
Al doilea proiect de lege cu această măsură ar putea fi adoptat chiar azi, tot la deputați, și apoi să fie trimis la promulgarea prin decret prezidențial. Deși formularea este aproape identică, în acest caz vorbim de o prevedere mai neclară:
„Prin excepție, în anul 2020, prevederile alin. (1) și (1^1) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II”.
Deși în acest caz pare că vacanța de vară este exclusă de la acordarea liberelor plătite pentru părinți (pentru că se face referire la terminarea cursurilor semestrului II, nu la terminarea anului școlar), se face referire și la faptul că regula acordării liberelor plătite în timpul vacanțelor se aplică dincolo de starea de urgență. Cu alte cuvinte, prevederea conține două informații care se bat cap în cap.
Totuși, riscul ca două legi în vigoare să ajungă să aibă aceeași prevedere este destul de mic. Proiectul al doilea ar putea fi corectat chiar astăzi sau în zilele următoare, înainte de votul decisiv al deputaților. Însă chiar și dacă ar trece în forma actuală de deputați, șeful statului ar putea întoarce proiectul al doilea pentru corecturi.
Cum s-a ajuns aici? Probabil din cauză că la cele două proiecte de lege s-a lucrat la interval de câteva zile. Dacă primul era dezbătut în plenul Camerei Deputaților și adoptat pe 6 mai, la al doilea s-a făcut raportul de adoptare în aceeași zi și până acum nu s-a revenit asupra sa.
În condițiile actuale, având în vedere că primul dintre proiecte deja se află la șeful statului, este de așteptat ca acesta să ajungă să se aplice. Acesta este cel ce prevede că liberele plătite se vor acorda părinților și în timpul vacanței de vară. Al doilea proiect probabil că va fi corectat.
În orice caz, așa cum redacția noastră deja a subliniat, liberele plătite ale părinților NU sunt legate de starea de urgență, acestea se pot acorda în orice perioadă în care școlile sunt închise din diverse motive. Așadar, chiar și fără ambele proiecte, părinții oricum primeau libere plătite cel puțin până la terminarea cursurilor școlare aferente semestrului II al anului școlar 2019-2020.
Comentarii articol (0)