Astfel, cei care nu pot cere libere plătite pentru a sta cu copiii, până la terminarea cursurilor aferente anului școlar 2019-2020, sunt, în esență, angajații sistemului național de apărare, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice și personalul din serviciile sociale rezidențiale. Așa prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2020, care se aplică de joi.
Însă acestea sunt numai principalele categorii de persoane care nu pot beneficia de libere, pentru că interdicția se poate extinde și la alte categorii de persoane, prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.
În compensație, salariații respectivi primesc până la 12 iunie 2020 (când se încheie cursurile aferente semestrului al doilea) o majorare salarială, dacă celălalt părinte nu poate lua nici el libere plătite. Majorarea este de 75% din echivalentul zilnic al salariului de bază, dar nu mai mult de 75% din echivalentul zilnic al câștigului salarial mediu brut - adică exact cât ar fi indemnizația pentru libere.
Totuși, lucrurile ar putea să se complice în curând, dacă vor intra în vigoare două proiecte de legi aflate la șeful statului pentru promulgare. Dincolo de faptul că acestea se bat cap în cap, pentru că prevăd apariția unei reguli în două redactări diferite, dar la exact același alineat de lege, unul dintre ele permite acordarea liberelor inclusiv în timpul vacanței de vară.
Este posibil ca cel puțin unul dintre proiecte să fie întors în Parlament de către șeful statului, mai ales în condițiile în care acum există și aceste reguli speciale stabilite prin OUG 70/2020.
Angajatorul este obligat să acorde, la cerere, libere plătite pentru părinți, așa cum reiese din Legea 19/2020, actul normativ care stabilește cadrul legal. Însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile de bază: salariatul are un copil în vârstă de până la 12 ani, cursurile școlare sunt suspendate și locul de muncă ocupat presupune o activitate incompatibilă cu munca la domiciliu sau telemunca.
Desigur, mai sunt și alte condiții suplimentare: celălalt părinte să nu beneficieze și el de libere plătite sau să nu se afle în concediu de odihnă, concediu fără plată sau concediu de creștere a copilului.
Angajatorii pot cere la stat, lunar, decontarea indemnizațiilor nete plătite pentru liberele părinților. Taxele aferente sunt suportate integral de angajator.
În contextul trecerii României de la starea de urgență la starea de alertă, Guvernul a stabilit că școlile rămân închise până la finalul semestrului al doilea al anului școlar curent.