Practic, redacția noastră a întrebat ce act normativ se aplică, din moment ce OUG 70/2020, Legea 55/2020, Legea 59/2020 și Legea 61/2020 fac toate referire la acordarea liberelor plătite pentru salariații părinți. Trei dintre ele prevăd că liberele se acordă până la finalizarea cursurilor semestrului al doilea, iar unul prevede că se acordă inclusiv în timpul vacanței de vară.
Cei de la Ministerul Muncii apreciază că, în această situație, actul normativ care se aplică concret este cel care a apărut ultimul, adică Legea 61/2020. Conform acestui act, liberele plătite se acordă până la terminarea cursurilor semestrului al doilea, adică până la data de 12 iunie 2020.
„Ținând cont de momentul aprobării/adoptării actelor normative, ultimul în acest sens este Legea 61/2020 de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 41/2020, prin care se modifică textul art. 1 alin. (1^2) din Legea 19/2020, astfel: «(1^2) Prin excepţie, în anul 2020, prevederile alin. (1) şi (1^1) se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului al II-lea». În concluzie, acest text normativ cuprins în Legea 61/2020 este cel care se aplică”, scrie în răspunsul primit de redacția noastră de la Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul al Ministerului Muncii.
Această opinie este susținută și de specialiștii care administrează portalul legislativ al Ministerului Justiției, care conține legislația României actualizată la zi: „Întrucât, prin Legea 61/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 416 din 19 mai 2020, s-a dispus aceeași completare (ca cea din Legea 59/2020 - n. red.), considerăm că se aplică prevederea din Legea 61/2020, iar completarea dispusă prin Legea 59/2020 trebuie eliminată de către legiuitor, reglementând aceeași materie și fiind anterioară Legii 61/2020” (notă la art. 1, alin. (1^2) din Legea 19/2020).
Prin urmare, salariații nu pot cere libere plătite în timpul vacanței de vară. Astfel, liberele mai pot fi cerute până săptămâna viitoare, vinerea viitoare fiind ultima zi oficială de cursuri a semestrului al doilea al anului școlar 2019-2020.
Asta înseamnă că părinții vor mai putea cere libere plătite de la angajator abia în următorul an școlar (care începe în septembrie), în eventualitatea în care școlile se închid. Acest drept nu este legat în niciun fel de epidemia de coronavirus, el rămâne valabil mai departe pentru orice situație viitoare în care școlile se închid și copiii stau acasă.
Angajatorul este obligat să acorde, la cerere, libere plătite pentru părinți, așa cum reiese din Legea 19/2020. Însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile de bază: salariatul are un copil în vârstă de până la 12 ani, cursurile școlare sunt suspendate și locul de muncă ocupat presupune o activitate incompatibilă cu munca la domiciliu sau telemunca.
Desigur, mai sunt și alte condiții suplimentare: celălalt părinte să nu beneficieze și el de libere plătite sau să nu se afle în concediu de odihnă, concediu fără plată sau concediu de creștere a copilului.
Angajatorii pot cere la stat, lunar, decontarea indemnizațiilor nete plătite pentru liberele părinților. Taxele aferente sunt suportate integral de angajator.
În contextul trecerii României de la starea de urgență la starea de alertă, Guvernul a stabilit că școlile rămân închise până la finalul semestrului al doilea al anului școlar curent.
Comentarii articol (2)