Potrivit anunțului făcut de CNPP, persoanele care vor să obțină astfel de informații trebuie să completeze o cerere și să o trimită prin e-mail, la casele teritoriale de pensii. Documentele care pot fi solicitate sunt următoarele:
- buletinul de calcul privind acordarea pensiei;
- date privitoare la activitatea în muncă;
- punctaje lunare;
- punctaje anuale;
- salarii medii pe baza cărora s-a calculat punctajul.
Documentele solicitate vor sosi tot în format electronic, la adresa de e-mail de pe care s-a și făcut solicitarea.
Încă din februarie, Violeta Alexandru, ministrul muncii, anunța că decizia de pensionare, atunci când va fi trimisă, va fi însoțită de buletinul de calcul (care, mai nou, poate fi solicitat online), astfel încât fiecare pensionar să știe cum i-a fost calculată pensia.
Documentele de mai sus nu sunt singurele care pot fi obținute online de la casele teritoariale de pensii. Pe lângă acestea, cei interesați pot avea acces și la alte date din sistemul public de pensii, dacă își fac un cont online. Astfel, persoanele care și-au făcut acest cont pot verifica, de pildă, dacă angajatorii le-au plătit taxele salariale și contribuțiile la pensii sau pot avea acces la carnetele de muncă.
Tipurile de pensii la care are dreptul o persoană asigurată în România sunt: pensia pentru limită de vârstă (65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei, urmând să se ajungă treptat la limita de 63 de ani), pensia de invaliditate, pensia de urmaș, pensia anticipată și pensia anticipată parțial.
Reamintim faptul că anul acesta este ultimul în care beneficiarii mai pot opta pentru pensia anticipată simplă. Din 2021, de când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, românii vor avea dreptul la un sigur tip de pensie anticipată. Mai exact, se va renunța la pensia anticipată simplă (cea la care nu se aplică penalizări) și va rămâne doar pensia anticipată parțial (pentru care se aplică penalizări).
Tot din 2021 se va schimba și modalitatea de calcul a pensiilor. Dacă în momentul de față, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, din 2021 calculul se va face prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (reprezentat de raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare). Totodată, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei, în condițiile în care acum este 1.265 de lei.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (2)