Cei de la CNPP ne arată care sunt beneficiile obținerii unui cont online la ei:
- acces complet la serviciile electronice oferite de CNPP;
- putem fi anunțați pe cale electronică cu privire la chestiuni ce ne privesc în acest domeniu;
- accesul gratuit la informații dedicate.
Concret, persoanele fizice pot avea acces la datele din sistemul public de pensii: din carnetele de muncă (prelucrate și scanate), date cu privire la stagiile anuale/lunare după aprilie 2001, date privitoare la declarațiile D112 depuse de angajatori (prin care declară taxele salariale și plătesc și contribuțiile la pensii, printre altele), informații referitoare la sumele care se duc la Pilonul II de pensii private, la pensia comunitară (dacă e cazul), debitele din executare silită și informații din fișa financiară.
Util: Pensiile private - cum poți afla online la ce fond se duc banii tăi
Când i-am întrebat pe cei de la CNPP, anul trecut, cum se pot asigura angajații că firmele le plătesc și la declară contribuțiile sociale așa cum trebuie, printre care se numără și contribuția pentru pensii, CNPP ne-a explicat că folosirea contului online este utilă în acest scop.
De asemenea, persoanele fizice pot depune cereri privind pensiile și asigurările sociale, evidența contribuabililor și sistemul de accidente de muncă și boli profesionale.
Cum obții contul online la CNPP: înregistrarea se face online, pe site-ul CNPP, completând un formular. Singura problemă e că obținerea contului online presupune și un drum la ghișeu pentru a confirma contul. Procedura online se termină cu obținerea unei cereri, care trebuie tipărită, semnată și dusă la o casă de pensii, împreună cu actul de identitate în original și copie și, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (1)