Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri că de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică vor beneficia în special ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus şi acesta va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Într-o intervenţie în faţa Parlamentului European (PE), Von der Leyen a prezentat liniile generale ale acestui plan la care lucrează executivul comunitar şi care va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), împreună cu o propunere de creare a unui fond de redresare economică menit să atenueze efectele crizei provocate de pandemie.
BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru 2020
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2020, ca ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus, scrie Agerpres, citând un raport publicat miercuri de instituţia financiară internaţională.
Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019, potrivit celor mai recente previziuni ale BERD. Pentru 2021, Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se aşteaptă la o expansiune de 4% a PIB-ului României.
Şi Comisia Europeană şi-a înrăutăţit estimările privind economia României în acest an şi a previzionat că României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an. Potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate pe 6 mai de Comisia Europeană (CE), pentru 2021, economia României îşi va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei, graţie unui avans de 4,2%.
Numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă a scăzut sub 900.000
Un număr de 899.328 de contracte de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) şi până marţi, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, citate de Agerpres.
Dintre acestea, un număr de 260.201 de contracte de muncă suspendate proveneau din industria prelucrătoare, 160.784 din domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 113.219 din sectorul hoteluri şi restaurante.
Comentarii articol (0)