Ordinul Ministerului Finanțelor 1.942/2020, a cărui apariție era așteptată de ceva vreme, a adaptat astfel formularul 112 pentru ca angajatorii să poată să declare în el taxele pe șomaj tehnic și pe liberele plătite ale părinților.
Noua formă a declarației se aplică începând cu veniturile aferente lunii aprilie 2020, iar aceasta poate fi folosită de azi, după ce Fiscul a publicat de puțin timp versiunea sa electronică. Schimbările au venit cu întârziere, în condițiile în care declarația trebuie depusă până luni.
Concret, la anexa asigurat a declarației 112 a apărut secțiunea B, dedicată atât salariaților cu contractele de muncă suspendate pentru intrarea în șomaj tehnic, cât și salariaților părinți care primesc libere plătite pentru a sta cu copiii în timpul suspendării cursurilor școlare.
În cazul șomajului tehnic, angajatorii folosesc noul model de declarație atât pentru a raporta taxele indemnizației de șomaj tehnic suportate din banii statului, cât și taxele indemnizației suplimentare de șomaj tehnic suportate din banii angajatorului. Asta pentru cazurile în care indemnizația plătită de stat nu acoperă 75% din salariul de bază (ci doar 75% din câștigul salarial mediu brut) și angajatorul optează să suporte el completarea venitului.
Într-o asemenea situație, taxele datorate pentru partea suportată de stat sunt impozitul pe venit (10%), contribuția la pensii (25%) și contribuția la sănătate (10%). Pentru partea suportată de angajator, taxele sunt aceleași, dar se adaugă și contribuția la muncă (2,25%). Dacă angajatorul nu completează venitul, se declară și achită numai taxele sumei suportate de stat.
Taxele aferente indemnizației de șomaj tehnic suportate din banii statului se declară și achită în luna următoare celei în care angajatorul primește banii de la stat. De exemplu, pentru banii de indemnizații veniți în aprilie pentru luna martie, taxele se declară și achită până la 25 mai 2020. Iar pentru banii de indemnizații veniți în mai pentru luna aprilie, taxele se declară și achită până la 25 iunie 2020.
Taxele aferente indemnizației pentru liberele plătite ale părinților (75% din salariul de bază, dar nu peste 75% din câștigul salarial mediu brut) sunt impozitul pe venit și contribuțiile la pensii, sănătate, muncă. Acestea sunt suportate integral de angajator și se declară și achită în luna următoare celei pentru care se plătesc liberele. Ulterior, angajatorul cere la stat numai decontarea indemnizațiilor nete.
În altă ordine de idei, noul ordin al Finanțelor mai conține și alte mici modificări. De exemplu, au dispărut chestiunile referitoare la plata contribuțiilor de pensii și sănătate, la nivelul salariul minim brut, pentru salariații part time.