Reguli temporare pentru insolvențe sunt incluse în Legea 55/2020, care se aplică începând de luni. Poate cea mai importantă prevedere a acestui act normativ este stabilirea faptului că solicitarea insolvenței, de către debitori, este opțională.
„Debitorul aflat în stare de insolvență la data intrării în vigoare a prezentei legi (18 mai 2020 - n. red.), sau care ajunge în stare de insolvență poate, pe durata stării de alertă, să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, fără a avea însă obligația de a introduce această cerere. La cererea adresată tribunalului va fi atașată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenția de deschidere a procedurii insolvenței”, scrie în lege.
În mod normal, firmele au 30 de zile în care sunt obligate să ceară tribunalului demararea procedurii legale, altfel riscă pedepse penale. Astfel, noua lege stabilește că acest termen de 30 de zile va începe să curgă efectiv după ce se termină starea de alertă.
„Intervenția legiuitorului în această privință elimină dificultățile întâmpinate de societățile care se confruntau cu starea de insolvență, fiind nevoite să o declare, dar care ulterior declarării acesteia nu ajungeau nici să obțină dezlegarea rapidă a acestei situații de către instanțele de judecată (care nu includeau aceste cauze printre cele supuse judecății în perioada de urgență) și nici să se bucure de protecția oferită sub umbrela insolvenței. (...) Mai departe, nemafiind obligatorie această îndatorire, debitorul nu se mai confruntă nici cu consecințele de ordin penal care sunt atrase de neintroducerea sau introducerea tardivă a cererii de insolvenţă, care constituie infracţiunea de bancrută simplă”, scriu specialiștii de la NNDKP într-un articol recent.
Starea de alertă urmează să țină cel puțin până la data de 16 iunie 2020. Asta înseamnă că datornicii care află că sunt în insolvență în timpul stării de alertă vor avea ca termen-limită de solicitare a demarării procedurii data de 16 iulie 2020. Dacă starea de alertă se va prelungi, și acest termen se va prelungi automat.
Totodată, există o condiție care nu se aplică în timpul stării de alertă, atunci când se cere tribunalului intrarea în insolvență. Este vorba de condiția ca sub 50% din datorii să fie către stat. Practic, insolvența se poate cere temporar fără să aibă importanță cât de mari sunt datoriile la stat. „Când cererea de deschidere a procedurii de insolvență este introdusă de debitor, cuantumul creanțelor bugetare trebuie să fie mai mic de 50% din totalul declarat al creanțelor debitorului”, este regula de care scapă debitorii la solicitarea insolvenței în perioada asta.
„Astfel, interdicţia societăților de a-şi solicita insolvenţa, în ipoteza în care datoriile bugetare sunt egale sau mai ridicate decât 50% din valoarea tuturor datoriilor sale, este suspendată în perioada stării de alertă. Așa fiind, protecția oferită creditorului fiscal de textul suspendat (una aparentă, de altfel) nu mai produce temporar efectele instituite de Legea 85/2014, permițând astfel debitorului să solicite începerea procedurii insolvenței, dacă sunt îndeplinite celelalte condiții legale. Intervenția legiuitorului în această privință este una oportună, de altfel, dispozițiile a căror aplicare a fost suspendată fiind unele care împiedicau oricum de o manieră criticabilă atât declanşarea unei insolvenţe preventive, cât și a unei insolvenţe instalate”, explică tot cei de la NNDKP.
Acestea sunt doar o parte dintre măsurile speciale aferente stării de alertă. Celelalte sunt prezentate pe scurt aici.
Comentarii articol (0)