Dacă datoriile unei societăți sunt de aproximativ €8000, la care se adaugă creditarea nerecuperată din partea administratorului (peste €20000), se poate cere insolvența?
Daca societatea nu plateste din cauza faptului ca nu are disponibil banesc, atunci este in stare de insolventa si este obligatoriu sa ceara intrarea in procedura insolventei (nu optional).
Reiau prevederile din:
- art. 66 alin. 1 din Legea 85/2014: Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă
- art. 240 Cod penal: Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, într-un termen care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariţia stării de insolvenţă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Datoriile se calculeaza adunand toate sumele datorate de societate tertilor, intre care se numara si administratorul statutar sau asociatii/actionarii.
Este foarte important ca cererea de intrare in insolventa sa fie introdusa imediat ce a aparut starea de insolventa sau starea de insolventa a devenit iminenta pentru a avea sansele cele mai mari pentru reorganizare, respectiv pentru recuperarea datoriilor de catre creditori.