Legea spune ca procedura insolventei este obligatorie, nu optionala in situatia in care exista datorii scadente mai mari de 50.000 lei care nu se achita din lipsa de disponibil banesc.
Mai mult vedeti si din Codul penal:
Art. 240: Bancruta simplă
(1) Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, într-un termen care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariţia stării de insolvenţă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Renuntarea la procedura insolventei nu este o optiune, dar exista situatii in care societatea iese din procedura insolventei fara a intra in faliment si a fi desfiintata.
Spre exemplu, daca niciun creditor nu depune cerere de inscriere in tabelul de creante, procedura se inchide si societatea iese din insolventa.
Daca este aprobat un plan de reorganizare si desfasurarea planului este de succes, procedura se inchide si societatea iese din insolventa.