avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... O firmă inactivă, care are datorii către stat de ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

O firmă inactivă, care are datorii către stat de peste 40.000 lei, dar fără bunuri mobile/imobile, poate solicita intrarea în insolvență?

Buna ziua!

Am si eu urmatoarea intrebare: o firma inactiva care are datorii catre stat peste 40.000 lei dar fara bunuri mobile/imobile poate solicita intrarea in insolventa?

Sau care este cea mai buna varianta pentru a fi radiata?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 17:47, 19 Iulie 2018
Puteți solicita deschiderea procedurii simplificate de faliment. O zi buna.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declararea de catre organul fiscal ca fiind contribuabil nu are legatura cu starea de insolventa.

Reamintesc faptul ca in situatia in care o societate are datorii mai mari de 40.000 lei, care au o scadenta depasita cu mai mult de 30 de zile si nu pot fi platite din lipsa disponibilului banesc, societatea (prin organele sale de conducere) are obligatia, nu dreptul, de a cere deschiderea procedurii insolventei, conform art. 66 din Legea 85/2014.

Un fapt mai putin cunoscut si luat in seama este ca depasirea cu 6 luni a termenului de depunere a cererii de deschidere a procedurii insolventei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de bancruta simpla, prevazute la art. 240 din Codul penal.

Pentru claritate textul art. 240 din Codul penal este:
Art. 240: Bancruta simplă
(1)Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, într-un termen care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariţia stării de insolvenţă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2)Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
GRINSOLV IPURL, Practician in insolventa
Va multumesc pentru raspuns!

Ideea este ca, am primit in luna iunie de la ANAF decizia privind atragerea raspunderii solidare a administratorului societatii. Problema este ca intre 2008 si 2018 nu am mai primit niciun act de la ANAF.

In momentul in care ma vor executa silit pot invoca prescpriptia?
Sau pot intra in acest moment in procedura insolventei?

Va multumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a fost emisa decizie privind atragerea raspunderii solidare cred ca ANAF va incepe executarea silita impotriva administratorului, indiferent de intrarea in insolventa sau nu a societatii.

In cazul acesta titlul executoriu este decizia emisa de catre ANAF, iar termenul de prescriptie incepe sa curga de la data implinirii termenului de plata calculat astfel:
Pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, stabilite prin decizie potrivit legii, termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării deciziei, astfel:
a)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
b)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

Sigur ca intervine discutia daca nu cumva, la data emiterii deciziei ANAF, nu intervenise deja prescriptia pentru o parte dintre creante.

Dar stabilirea exacta a situatiei se va face pe baza documentelor pe care (poate) le aveti dumneavoastra si pe baza documentelor ce se vor depune de catre ANAF intr-o eventuala contestatie la executare.

Ce vreau sa spun este ca vor trebui adunate actele pe care le aveti si vazut punctual pentru fiecare creanta scadenta, data prescriptie, ordinea stingerii creantelor fiscale, plati etc.

Indiferent de procesul descris mai sus, pentru societate aveti obligatia depunerii unei cereri de deschidere a procedurii insolventei.

Daca o formuleaza societatea, are posibilitatea de a isi alege dinainte lichidatorul judiciar.

Despre actele necesare dosarului de deschidere a procedurii insolventei am mai scris si puteti vedea aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Sper sa va fie de folos informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma cu datorii DanieleLuca DanieleLuca DETIN O FIRMA CU DATORII LA FURNIZORI SI SPATIUL UNDE AM FOST CHIRIAS DAR FARA DATORII LA STAT.CE URMEAZA?POT FI AFECTAT CA SI PERSOANA FIZICA? (vezi toată discuția)
Buna ziua! persoana juridica poate renunta la procedura de insolventa? ... alixandru alixandru Buna ziua! Persoana jutidica, poate renunta la procedura de insolventa? Si ce implicatii sunt? Multumesc! (vezi toată discuția)
Declarare insolventa societate comerciala .anaf a declarat insolventa societatii comerciale de tip srl.procesul ... florin1960 florin1960 ANAF a declarat insolventa societatii comerciale de tip SRL.Procesul verbal nu a fost comunicat catre societate si administratorul a luat cunostinta de ... (vezi toată discuția)