Concret, așa cum apare în Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 4.300/2020, document publicat luni în Monitorul Oficial, din acest an, perioada concediului de maternitate, dar și cea în care au fost suspendate cursurile ca urmare a declarării stării de urgență ori alertă sunt considerate vechime la catedră pentru cadrele didactice ce se înscriu la examenul național de definitivare în învățământ.
"Definitivarea în învăţământ se poate obţine de către personalul didactic de predare care îndeplineşte condiţiile de studii (...) şi care are un stagiu de cel puţin 2 ani la catedra, având în această perioadă funcţia de bază în învăţământ", scrie în Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
Apoi, Ordinul 4.300/2020 aduce și câteva reguli ce se vor aplica doar în acest an. De exemplu, în 2020, cei înscriși la examen au nevoie de susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate, nu de două, așa cum era anterior. Astfel, structura examenului de definitivat din acest an este un pic mai simplă decât în anii anteriori și este următoarea:
-
etapa I - eliminatorie:
- susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate/ recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat;
- evaluarea portofoliului profesional;
- etapa a II-a - finală: o probă scrisă.
În acest an școlar, candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea va putea fi transmisă (în scris) inspectoratului școlar până, cel mai târziu, pe 5 iunie. Candidații vor preciza școala în care a fost susținută inspecția, dar și nota obținută/ calificativul obținut. Recunoașterea/ echivalarea inspecției se face până la data de 12 iunie 2020.
Ținând cont de contextul epidemiologic din țara noastră, la examenul de definitivare din acest an, repartizarea în săli a candidaților se va face respectând regulile de distanțare fizică, iar într-o sală nu vor putea susține proba scrisă mai mult de zece candidați.
Tot pentru acest an, nota la examen se calculează după formula de mai jos:
ND = (2NI + NP + 7NS) / 10
ND - nota de la definitivat, NI - nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții), NP - nota pentru portofoliu, NS - nota la proba scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă)
Nota minimă de promovare este 8.
Comentarii articol (0)