Potrivit OUG nr. 89/2020, publicată vineri în Monitorul Oficial, firmele scapă de necesitatea certificatului de situație de urgență pentru accesarea programului IMM Invest. Așa cum spuneau atât premierul, cât și ministrul de finanțe după adoptarea măsurii, programul nu este destinat numai celor care au fost afectați direct sau indirect de epidemia de coronavirus și de măsurile luate de autorități pe fondul acesteia.
A doua modificare importantă, în avantajul beneficiarilor, este renunțarea la ideea de a institui o ipotecă asupra universalității bunurilor mobile și imobile ale debitorului. Din moment ce statul garantează acest credit în proporție de până 90%, spunea premierul, în timpul ședinței de Guvern în care ordonanța a fost adoptată, ipoteca extinsă nu își are sensul.
"În cazul creditelor de investiții, garanția de stat este garantată cu ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate prin credit", scrie acum în Ordonanța IMM Invest (OUG nr. 110/2017).
Practic, au fost eliminate următoarele tipuri de garanții, prevăzute anterior de Ordonanța IMM Invest:
- ipoteca imobiliară și/sau mobiliară constituită de beneficiari și/sau de terți garanți;
- ipoteca legală mobiliară asupra universalității de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile;
- ipoteca legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare.
O altă modificare adusă de Guvern este schimbarea definiției beneficiarului din Ordonanța IMM Invest. Pentru ușurința comparației, am pus cele două definiții alăturat:
Forma veche a OUG 110/2017 | Forma modificată (prin OUG 89/2020) a OUG 117/2017 |
beneficiarul programului: operatorul economic care respectă prevederile prezentei ordonanțe de urgență, îndeplinește condițiile prevăzute de Legea societăților nr. 31/1990, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației sau Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, după caz, și îndeplinește condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici și mijlocii prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii | beneficiarul programului: întreprinderea mică și mijlocie care desfășoară activitate economică, autorizată potrivit dispozițiilor legale să realizeze activități de producție, comerț sau prestări de servicii, în scopul obținerii de venituri, în condiții de concurență loială, respectiv societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, societăți cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale și întreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozițiilor legale în vigoare, care desfășoară activități economice, precum și organizațiile nonguvernamentale, asociațiile și fundațiile, cooperativele agricole și societățile agricole care desfășoară activități economice și care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii |
Programul IMM Invest are scopul de a facilita accesul IMM-urilor la credite pentru investiții și pentru capital de lucru. Principala modalitate prin IMM Invest ajută firmele e prin garantarea, de către stat, a creditelor obținute de la bănci.
Și Parlamentul a adoptat niște modificări la acest program, dar care încă nu au intrat în vigoare. Printre altele, băncile vor trebui să le răspundă IMM-urilor în decurs de 14 zile calendaristice, de la momentul depunerii cererii de intrare în program, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul programului se dublează (dar pentru asta va fi nevoie de aprobare de la Comisia Europeană) și criteriile de acordare nu vor mai ține cont de reglementările interne ale fiecărei bănci, ci de cele ale Băncii Naționale.