Guvernul a aprobat, în ºedinþa de ieri, proiectul de Lege privind detaºarea salariaþilor în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale.
Prevederile actului normativ se aplicã întreprinderilor înfiinþate într-un stat membru al Uniunii Europene ºi al Spaþiului Economic European care, în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale, detaºeazã pe teritoriul României salariaþi cu care au stabilit raporturi de muncã.
Legea se va aplica în cazul urmãtoarelor mãsuri cu caracter transnaþional, dacã existã un raport de muncã, pe perioada detaºãrii, între salariat ºi întreprinderea care face detaºarea:
- detaºarea unui salariat, pe teritoriul României, în numele întreprinderii ºi sub coordonarea acesteia, în cadrul unui contract încheiat între întreprinderea care face detaºarea ºi beneficiarul prestãrii de servicii care îºi desfãºoarã activitatea în România;
- detaºarea unui salariat la o unitate situatã pe teritoriul României sau la o întreprindere care aparþine unui grup de întreprinderi, situatã pe teritoriul României;
- punerea la dispoziþie a unui salariat de cãtre o întreprindere de muncã temporarã sau agenþie de plasare, la o întreprindere utilizatoare stabilitã sau care îºi desfãºoarã activitatea pe teritoriul României.
Legea nu se va aplica personalului navigant al întreprinderilor din marina comercialã.
Salariaþii detaºaþi pe teritoriul României beneficiazã, indiferent de legea aplicabilã raportului de muncã, de condiþiile de muncã, stabilite prin legea românã ºi/sau contractul colectiv de muncã la nivel naþional ºi de ramurã, cu privire la: durata maximã a timpului de muncã ºi durata minimã a repausului periodic, durata minimã a concediilor anuale plãtite, salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare, condiþiile de punere la dispoziþie a salariaþilor, în special de cãtre întreprinderile de muncã temporarã, sãnãtatea ºi securitatea în muncã, mãsurile de protecþie aplicabile condiþiilor de muncã pentru femeile însãrcinate sau pentru cele care au nãscut recent, precum ºi pentru copii ºi tineri, egalitatea de tratament dintre bãrbaþi ºi femei, precum ºi alte dispoziþii în materie de nediscriminare.
Indemnizaþiile specifice detaºãrii sunt considerate parte a salariului minim în mãsura în care nu sunt acordate salariatului pentru acoperirea cheltuielilor generate de detaºare, precum cele de transport, cazare ºi masã.
Punerea în aplicarea a prevederilor legii se va face de cãtre Inspecþia Muncii, care este autoritatea publicã cu atribuþii de birou de legãturã ºi care efectueazã schimbul de informaþii cu instituþiile competente din statele membre ale UE sau ale Spaþiului Economic European. În cadrul acestei cooperãri, Inspecþia Muncii rãspunde cererilor motivate de informare ale acestor instituþii cu privire la detaºarea salariaþilor în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale, inclusiv referitor la abuzuri sau cazuri de activitãþi transnaþionale considerate ilegale. Acest schimb de informaþii se realizeazã cu titlu gratuit.
Salariaþii detaºaþi în condiþiile prezentei legi, care considerã cã le-au fost încãlcate drepturile cu privire la condiþiile de muncã, se pot adresa instanþelor judecãtoreºti competente din România sau dintr-un alt stat, potrivit convenþiilor internaþionale existente în materie de competenþã judiciarã.
Procedura specificã privind detaºarea salariaþilor urmeazã sã fie stabilitã prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la data publicãrii legii în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege face parte din angajamentele asumate de România de armonizare a legislaþiei naþionale cu aquis-ul comunitar.
Proiectul de Lege va fi trimis Parlamentului, în vederea dezbaterii ºi adoptãrii. Legea va intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Comentarii articol (0)