Autor – Ionel Petrea, Director Coordonator al Inspectoratului Teritoral de Muncã Galaþi
1. Reglementare juridicã
- O.U.G. nr.194/2002 privind regimul strãinilor în România (republicatã) – Monitorul Oficial nr. 421/5 iunie 2008.
- O.U.G. nr.56/2007 privind încadrarea în muncã a strãinilor pe teritoriul României – Monitorul Oficial nr. 424/26 iunie 2007.
- Legea 344/2006 privind detaºarea salariaþilor în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale – Monitorul Oficial 636/24 iulie 2006.
- H.G. nr. 104/2007 pentru reglementarea procedurii specifice privind detaºarea salariaþilor în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale pe teritoriul României – Monitorul Oficial nr.111/14.februarie 2007.
- Codul Muncii, Legea nr. 53/2003.
2. Consideraþii generale
1. Definiþii, clasificãri:
1. strãin – persoana care nu are cetãþenia românã sau cetãþenia unui alt stat membru al U.E. ori al Spaþiului Economic European;
2. vizã – autorizarea materializatã prin aplicarea unui colant sau a unei ºtampile pe un document de trecere a frontierei;
- Tipuri de vize:
- viza de tranzit aeroportuar - A
- viza de tranzit - B
- viza de scurtã ºedere - C
- viza de lungã ºedere - D (pe o perioadã de 90 zile)
- pentru activitãþi economice D/AE
- pentru activitãþi profesionale D/AP
- pentru activitãþi comerciale D/AC
- pentru angajare în muncã D/AM
- studii D/SD
- alte scopuri D/AS
Viza de lungã ºedere permite strãinilor sã solicite prelungirea dreptului de ºedere temporarã ºi sã obþinã un permis de ºedere.
c) drept de ºedere – dreptul acordat strãinilor de cãtre autoritãþile competente de a rãmâne pe teritoriul României pentru o perioadã determinatã în condiþiile legii.
- Dreptul de ºedere temporarã se poate prelungi succesiv pentru perioada de 1 an, de regulã;
- Dreptul de ºedere permanentã.
d) permis de ºedere – documentul de identitate care se elibereazã de cãtre O.R.I. strãinului cãruia i se prelungeºte dreptul de ºedere în România sau celui cãruia i se acordã dreptul de ºedere permanentã, dupã caz;
Tipuri de permise de ºedere:
- permis de ºedere temporarã,
- permis de ºedere în scop de muncã,
- permis de ºedere permanentã (se acordã pentru o perioadã de 5 ani ºi se reînnoieºte succesiv pentru aceiaºi perioadã).
e) autorizaþie de muncã – documentul oficial eliberat în condiþiile legii, care dã dreptul titularului sã fie încadrat în muncã sau detaºat în România la un singur angajator;
f) lucrãtor detaºat – strãinul calificat, angajat al unei persoane juridice strãine, care poate sã desfãºoare activitate pe teritoriul României în douã situaþii :
– este detaºat în numele întreprinderii ºi sub coordonarea acesteia, în cadrul unui contract încheiat între întreprinderea care face detaºarea ºi beneficiarul prestãrii de servicii din România;
- este detaºat la o unitate situatã pe teritoriul României sau la o întreprindere care aparþine unui grup de întreprinderi de pe teritoriul României.
3. Despre autorizaþia de muncã
1. ELIBERARE
1. se elibereazã de Oficiul Român pentru Imigrãri prin serviciile judeþene
2. este necesarã pentru obþinerea vizei de lungã ºedere pentru angajare în muncã sau, dupã caz, a permisului de ºedere în scop de muncã.
2. TIPURI DE AUTORIZATII DE MUNCA:
1. autorizaþia pentru lucrãtorii permanenþi dã dreptul titularului sã fie încadrat în muncã pe baza contractului individual de muncã încheiat pe duratã determinatã sau nedeterminatã la o singurã persoanã fizicã sau juridicã.
2. autorizaþia pentru lucrãtorii detaºaþi – dã dreptul titularului sã presteze muncã pentru o perioadã de maximum un an la un interval de minimum cinci ani. În temeiul unor acorduri, convenþii sau înþelegeri internaþionale la care România este parte, perioada poate fi prelungitã în condiþiile prevãzute expres de acestea.
3. autorizaþia pentru lucrãtorii sezonieri – titularul poate fi încadrat în muncã cel mult 6 luni într-un interval de 12 luni, fãrã posibilitatea prelungirii.
4. autorizaþia pentru lucrãtorii stagiari dã dreptul titularului sã fie încadrat în muncã pentru efectuarea unui stagiu în vederea obþinerii unei calificãri profesionale.
5. autorizaþia pentru sportivi dã dreptul sportivilor profesioniºti sã fie încadraþi în muncã la un singur angajator român cu obiect de activitate, activitãþi sportive, pe o perioadã de 12 luni cu prelungirea de noi intervale de 12 luni.
6. autorizaþia nominalã se elibereazã strãinului care a desfãºurat anterior activitãþi în baza unei autorizaþii pentru lucrãtori sezonieri, la acelaºi angajator, tot pentru activitãþi sezoniere.
7. autorizaþia pentru lucrãtorii transfrontalieri – dã dreptul titularului sã fie încadrat pe o perioadã de cel mult 12 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade de pânã la 12 luni.
3. OBTINEREA AUTORIZATIEI DE MUNCA
1. Autorizaþia de muncã este solicitatã de angajatorul român, persoanã fizicã sau persoanã juridicã.
2. Acte necesare:
1. cerere motivatã
2. actul constitutiv, certificatul de înmatriculare, în original ºi copie
3. certificatul constatator emis de Oficiul R.C.
4. scrisoarea prin care se atestã bonitatea angajatorului, eliberatã de bancã.
5. certificatul de atestare fiscalã privind achitarea la zi a obligaþiilor cãtre bugetul de stat
6. adeverinþa eliberatã de AJOFM
7. fiºa postului, organigrama cu precizarea funcþiilor ocupate ºi vacante.
8. dovada publicãrii anunþului pentru ocuparea postului vacant.
9. copia procesului verbal în urma selecþiei pentru ocuparea postului.
10. curriculum vitae al strãinului care sã conþinã ºi declaraþia pe propria rãspundere cã nu are antecedente penale, cã este apt medical ºi cã are cunoºtinþe minime de limba românã.
11. atestatul de recunoaºtere a studiilor necesare ocupãrii postului eliberat de MEC.
12. copiile documentelor care atestã pregãtirea profesionalã obþinutã în afara sistemului de învãþãmânt sau, dupã caz, care atestã experienþa profesionalã, traduse ºi legalizate.
13. copia documentului de trecere a frontierei sau, dupã caz, copia permisului de ºedere.
14. 2 fotografii
3. Persoana fizicã va depune documentele precizate la b1, b4 – 14, la care adaugã:
c1. copia actului de identitate sau dupã autorizaþia sau documentul care atestã exercitarea unei activitãþi sau profesii independente.
c2. dovada cã dispune de venituri suficiente pentru plata salariului angajatului.
c3. cazierul judiciar
4. Documentaþia necesarã obþinerii autorizaþiei poate fi depusã de orice persoanã care are calitatea de reprezentant al angajatorului.
5. Autorizaþia de muncã se pãstreazã de angajat; angajatorul trebuie sã deþinã o copie legalizatã.
6. Pierderea autorizaþiei trebuie comunicatã O.R.I. în termen de 3 zile. ORI poate elibera un duplicat
4. PERIOADA DE VALABILITATE A AUTORIZATIEI
1. Autorizaþia se elibereazã pentru o perioadã de cel mult un an (cu excepþia autorizaþiei pentru sezonieri ºi a autorizaþiei nominale).
2. Autorizaþia se prelungeºte automat pentru perioade de pânã la un an în situaþia continuãrii raporturilor de muncã cu acelaºi angajator în baza contractului individual de muncã pe duratã nedeterminatã, prin prelungirea dreptului de ºedere în scop de muncã ºi se atestã prin permisul de ºedere în scop de muncã.
3. În cazul contractelor individuale pe duratã determinatã autorizaþia se prelungeºte pe durata solicitatã, dar nu mai mult de 1 an sau termenul de valabilitate al contractului, pe baza actului adiþional de prelungire a duratei contractului.
4. Dacã raportul de muncã al strãinului înceteazã înainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberatã autorizaþia, încadrarea la un alt angajator se poate face numai cu o altã autorizaþie de muncã.
4. Angajarea în muncã a cetãþenilor strãini
5. Contractul de muncã poate fi încheiat numai dupã eliberarea autorizaþiei de muncã.
6. La angajare se constituie dosarul de personal care trebuie sã conþinã: contract individual de muncã, copie paºaport, autorizaþia de muncã în copie legalizatã, fiºa postului, copie fiºa de aptitudine eliberatã de medicul de medicina muncii, actele care fac dovada calificãrii, studiilor, etc.
7. Strãinii angajaþi au drepturile ºi obligaþiile ce decurg din contractul individual, contractul colectiv de muncã aplicabil. Codul Muncii se aplicã ºi cetãþenilor strãini angajaþi cu contract individual de muncã.
8. Angajatorii prevãzuþi de Legea nr. 130/1999 privind protecþia persoanelor încadrate în muncã au obligaþia înregistrãrii contractelor individuale de muncã la inspectoratele teritoriale.
9. Angajatorul care are încadrat un strãin cãruia nu-i este necesarã autorizaþia de muncã are obligaþia de a comunica O.R.I. copia contractului individual de muncã; angajatorul are de asemenea obligaþia ca în termen de 10 zile sã comunice O.R.I. modificarea ori încetarea contractului individual de muncã precizat mai sus.
10. Pot fi încadraþi în muncã sau, dupã caz, pot presta muncã la persoane fizice sau juridice din România, fãrã autorizaþie de muncã, urmãtoarele categorii:
1. Strãinii titulari ai dreptului de ºedere permanentã.
2. Strãinii al cãror acces pe piaþa muncii din România este reglementat prin acorduri, convenþii sau înþelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state.
3. Strãinii care au dobândit o formã de protecþie în România.
4. Strãinii care desfãºoarã activitate didacticã, ºtiinþificã în baza unor acorduri bilaterale.
5. Strãinii care desfãºoarã în România activitãþi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraþiei publice centrale sau locale.
6. Strãinii numiþi ºefi de filialã, reprezentanþã ori sucursalã ai unor companii cu sediul în strãinãtate.
7. Strãinii membri de familie ai cetãþenilor români.
8. Strãinii angajaþi ai persoanelor juridice cu sediul în unul din statele membre UE sau SEE, detaºaþi în România, cu condiþia prezentãrii permisului de ºedere din acel stat.
5. Detaºarea salariaþilor în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale
Prevederile Legii nr. 344/2006 se aplicã întreprinderilor stabilite într-un stat membru al UE sau SEE, care, în cadrul prestãrii de servicii transnaþionale, detaºeazã pe teritoriul României salariaþi cu care au raporturi de muncã.
1. TIPURI DE DETASARE
1. Detaºarea unui salariat pe teritoriul României, în numele întreprinderii ºi sub coordonarea acesteia în cadrul unui contract între întreprinderea care face detaºarea ºi beneficiarul prestãrii din România.
1. dovada raportului de colaborare dintre cele douã întreprinderi se face numai prin contract încheiat în formã scrisã.
2. beneficiarul prestãrii de servicii are obligaþia de a pune la dispoziþia inspectorilor de muncã, la cerere, contractul.
2. Detaºarea unui salariat la o unitate situatã pe teritoriul României sau la o întreprindere care aparþine unui grup de întreprinderi, dacã existã un raport de muncã pe perioada detaºãrii între salariat ºi întreprinderea care face detaºarea;
1. între întreprinderea care detaºeazã ºi unitatea / întreprinderea situatã pe teritoriul României se încheie unele documente (act de dispoziþie, lista nominalã a salariaþilor detaºaþi, etc).
2. unitatea/întreprinderea de pe teritoriul României are obligaþia de a deþine documente ºi de a le pune la dispoziþia inspectorilor de muncã ori de câte ori sunt solicitate.
3. Punerea la dispoziþie a unui salariat de cãtre o întreprindere de muncã temporarã sau agenþie de plasare, la o întreprindere utilizatoare stabilitã sau care îºi desfãºoarã activitatea pe teritoriul României.
1. se încheie contract de punere la dispoziþie în formã scrisã.
2. la cererea inspectorilor de muncã contractul se prezintã de cãtre întreprinderea utilizatoare.
2.OBLIGATIILE UNITATILOR IMPLICATE
1. întreprinderile care detaºeazã salariaþi pe teritoriul României trebuie sã-ºi desemneze un reprezentant legal care are obligaþia de a deþine documentele necesare realizãrii controlului pe care-l efectueazã inspectorii de muncã.
2. dacã întreprinderile nu au un reprezentant legal în România vor desemna unul din salariaþii detaºaþi ca persoanã de legãturã cu organele de control.
3. Întreprinderile care detaºeazã transmit o comunicare în limba românã inspectoratului de muncã cu cel puþin 5 zile anterior începerii activitãþii în România, dar nu mai târziu de prima zi de activitate. Comunicarea trebuie sã cuprindã: denumirea inspectoratului destinatar, denumirea întreprinderii care detaºeazã cu adresa completã, numãrul de înmatriculare, numele sau denumirea reprezentantului legal în România, forma juridicã, adresa completã sau numele salariatului desemnat ca persoanã de legãturã cu organele de control din România, beneficiarul prestãrii – denumirea, adresa, data la care începe detaºarea, scopul detaºãrii, durata preconizatã, tabelul nominal cu salariaþii detaºaþi – numele ºi prenumele, funcþia/meseria, data naºterii, CNP, cetãþenia (în cazul salariatului care nu are cetãþenia europeanã), ºtampila, data, semnãtura.
4. Orice modificare a unuia din elementele de mai sus va fi comunicatã inspectoratului teritorial de muncã în termen de 5 zile de la producere.
5. O copie a acestei comunicãri se transmite ºi beneficiarului prestãrii de servicii.
6. În situaþia în care întreprinderea detaºeazã un salariat strãin, cetãþean al unui stat nemembru UE sau SEE, are obligaþia completãrii unei declaraþii din care sã reiasã cã salariatul îndeplineºte condiþiile legale de muncã din statul membru al UE sau SEE în care întreprinderea strãinã este stabilitã. Declaraþia se transmite inspectoratului teritorial de muncã cu minimum 5 zile înaintea începerii activitãþii.
3. DREPTURILE SALARIATILOR DETASATI
Salariaþii detaºaþi pe teritoriul României beneficiazã, indiferent de legea aplicabilã raportului de muncã, de condiþiile de muncã stabilite prin legea românã ºi/sau contractul colectiv de muncã la nivel naþional ºi de ramurã, cu privire la:
1. Durata maximã a timpului de muncã ºi durata minimã a repausului periodic;
2. Durata minimã a concediilor anuale plãtite;
3. Salariul minim inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
4. Sãnãtatea ºi securitatea în muncã;
5. Mãsurile de protecþie aplicabile condiþiilor de muncã pentru femeile însãrcinate sau pentru cele care au nãscut recent, precum ºi pentru copii ºi tineri;
6. Egalitatea de tratament dintre bãrbaþi ºi femei, precum ºi alte dispoziþii în materie de nediscriminare;
4. ROLUL INSPECTIEI MUNCII
1. Inspecþia Muncii este autoritatea publicã cu atribuþii de birou de legãturã, care efectueazã schimbul de informaþii cu instituþiile competente din statele membre UE sau ale SEE.
2. Inspecþia Muncii verificã aplicarea reglementãrilor legale în domeniul detaºãrii ºi poate aplica sancþiuni contravenþionale
6. Activitatea cetãþenilor români detaºati în þãrile U.E. si ale S.E.E.
Aºa cum în România sunt reglementãri legale referitoare la detaºare, tot la fel ºi în statele membre U.E. sau ale S.E.E. existã dispoziþii legale cu privire la prestarea de servicii transnaþionale.
1. OBLIGATIILE ANGAJATORULUI ROMÂN CARE DETAªEAZÃ
1. Sã aibã contracte individuale de muncã încheiate,
2. Sã cuprindã în contractele de muncã alãturi de clauzele generale cerute de legalitatea muncii ºi clauze referitoare la:
- durata perioadei de muncã ce urmeazã sã fie prestatã în strãinãtate;
- moneda în care vor fi plãtite drepturile salariale precum ºi modalitatea de platã;
- prestaþiile în bani ºi/sau naturã aferente desfãºurãrii activitãþii în strãinãtate;
- condiþiile de climã;
- reglementãrile principale din legislaþia muncii din acea þarã;
- obiceiurile locului a cãror respectare i-ar pune în pericol viaþa, libertatea sau siguranþa personalã;
- condiþiile de repatriere, dupã caz.
3 sã aibã contracte de prestãri de servicii cu întreprinderile beneficiare.
4 sã obþinã formularul E 101, referitor la plata asigurãrilor sociale, de la CNPAS.
Comentarii articol (0)