Transferul întreprinderii, al unitãþii sau al unor pãrþi ale acestora, indiferent de natura capitalului social, nu poate constitui motiv de concediere individualã sau colectivã a salariaþilor, stabileºte un Proiect de Lege adoptat astãzi de Guvern.
Actul normativ are drept scop protecþia drepturilor salariaþilor în cazul transferului ºi va intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Potrivit proiectului, drepturile ºi obligaþiile cedentului (persoana care îºi pierde calitatea de angajator faþã de salariaþii întreprinderii, al unitãþii sau al unor pãrþi ale acestora) care decurg din contractele individuale de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Anterior datei transferului, cedentul are obligaþia notificãrii cesionarului cu privire la toate drepturile ºi obligaþiile care urmeazã a fi transferate acestuia.
În cazul în care transferul implicã o modificare substanþialã a condiþiilor de muncã, în detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru încetarea contractului individual de muncã.
Cesionarul are obligaþia respectãrii prevederilor contractului colectiv de muncã aplicabil la data transferului, pânã la data rezilierii sau expirãrii acestuia. Prin acord între cesionar ºi reprezentanþii salariaþilor, clauzele contractului colectiv de muncã valabil în momentul efectuãrii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
În situaþia în care în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau pãrþi ale acestora nu îºi pãstreazã autonomia iar contractul colectiv de muncã aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariaþilor transferaþi li se va aplica contractul colectiv de muncã mai favorabil.
În cazul în care în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau pãrþi ale acestora îºi pãstreazã autonomia, reprezentanþii salariaþilor afectaþi de transfer îºi menþin statutul, atribuþiile ºi funcþia, dacã sunt îndeplinite condiþiile de reprezentativitate, potrivit legii. Dacã în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau pãrþi ale acestora nu îºi pãstreazã autonomia, salariaþii transferaþi îºi aleg reprezentanþii, conform legii.
Dacã mandatul reprezentanþilor salariaþilor afectaþi de transfer expirã ca urmare a transferului, aceºtia vor beneficia în continuare de mãsurile de protecþie prevãzute de lege.
Nerespectarea de cãtre cedent sau cesionar a obligaþiilor prevãzute în prezenta lege constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 1500 la 3000 de lei RON. Salariaþii sau reprezentanþii salariaþilor afectaþi de transfer se pot adresa instanþei judecãtoreºti competente pentru soluþionarea contractelor individuale sau colective de muncã.
Prevederile actului normativ nu se aplicã în cazul concedierii determinate de desfiinþarea locurilor de muncã ocupate de salariaþi ca urmare a dificultãþilor economice, a transformãrilor tehnologice sau a reorganizãrii activitãþii, precum ºi în cazul personalului navigant din marina comercialã.
Elaborarea proiectului de lege privind protecþia drepturilor salariaþilor în cazul transferului întreprinderii, al unitãþii sau al unor pãrþi ale acestora, este una dintre mãsurile cuprinse în Programul legislativ prioritar pentru integrarea în Uniunea Europeanã.
Proiectul de act normativ a fost elaborat în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România, în cadrul negocierilor privind Capitolul 13 Ocupare ºi Politici Sociale, de armonizare a legislaþiei naþionale cu acquis-ul comunitar.
Reglementãrile cuprinse în acest proiect urmãresc transpunerea integralã a Directivei Consiliului 2001/23/CE privind apropierea legislaþiei statelor membre referitoare la menþinerea drepturilor lucrãtorilor în cazul transferului de întreprinderi, unitãþi sau pãrþi de întreprinderi sau unitãþi.
În acelaºi timp, la elaborarea proiectului de lege s-au avut în vedere dispoziþiile prevãzute în mod expres de Legea nr.53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, precum ºi dispoziþiile comunitare în domeniu.
Comentarii articol (0)