Firmele care au mai mult de 20 de angajaþi vor fi obligate sã informeze ºi sã consulte constant reprezentanþii salariaþilor lor cu privire la deciziile care au incidenþã asupra activitãþii angajaþilor.
Guvernul a aprobat ieri proiectul de Lege care transpune în legislaþia naþionalã Directiva Parlamentului ºi a Consiliului European privind stabilirea cadrului general de informare ºi consultare a salariaþilor din Comunitatea Europeanã.
Astfel, angajatorii care încadreazã cel puþin 20 de salariaþi vor avea obligaþia sã informeze ºi sã consulte reprezentanþii angajaþilor asupra situaþiei economice a firmei ºi a politicilor privind forþa de muncã în cadrul întreprinderii.
De asemenea, ei trebuie sã informeze angajaþii cu privire la orice decizie care duce la modificãri importante în organizarea muncii, în relaþiile contractuale sau în raporturile de muncã.
Actul normativ prevede cã informãrile ºi consultãrile se vor face într-un mod ºi cu un conþinut care sã permitã salariaþilor sã analizeze problema ºi sã pregãteascã un rãspuns, dacã este cazul. Proiectul de lege lasã la latitudinea angajatorilor ºi angajaþilor includerea modalitãþilor ºi procedurilor de informare ºi consultare în contractul colectiv de muncã.
Angajatorii au dreptul sã nu comunice salariaþilor informaþiile de naturã sã dãuneze grav funcþionãrii ºi intereselor întreprinderii, dar trebuie sã îºi justifice decizia în faþa reprezentanþilor angajaþilor. Aceºtia pot acþiona întreprinderea în justiþie dacã considerã nejustificatã decizia conducerii de a invoca confidenþialitatea informaþiilor.
Actul normativ prevede contravenþii ºi sancþiuni pentru nerespectarea prevederilor legii. Astfel, angajatorul poate fi amendat cu 1.000 pânã la 20.000 lei noi pentru nerespectarea obligaþiei de a transmite reprezentanþilor salariaþilor informaþiile care îi privesc, conform prezentei legi.
Se pedepseºte cu amendã de la 2.500 pânã la 25.000 lei noi neiniþierea de consultãri cu salariaþii de cãtre angajator. Orice persoanã care transmite informaþii incorecte sau incomplete, cu rea credinþã, este amendat cu 5.000 pânã la 50.000 lei. Amenda este fixatã de la 2.500 la 25.000 lei pentru nerespectarea de cãtre angajator a prevederilor prezentului act normativ referitoare la procedurile de consultare a angajaþilor. Autoritatea însãrcinatã cu controlul activitãþilor ºi stabilirea contravenþiilor este Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
Proiectul de lege nu aduce atingere legislaþiei române referitoare la concedierile colective ºi la protecþia drepturilor salariaþilor în cazul transferului întreprinderii.
Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere ºi adoptare Parlamentului.
Comentarii articol (0)