Pentru a elimina deficientele semnalate in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei (MMSSF) a elaborat un proiect de ordonanþã de urgenþã pentru modificarea ºi completarea Codului Muncii.
Principalele modificãri cuprinse în acest proiect de act normativ se refera la procedura concedierilor colective, contractul individual de muncã pe durata determinatã, contractul individual de muncã cu timp parþial ºi principiul remunerãrii egale. Toate aceste modificari au ca scop alinierea Codului muncii la legislaþia comunitarã.
Constractul individual de munca
Conform proiectului, anterior încheierii sau modificãrii contractului individual de muncã, angajatorul are obligaþia de a informa persoana selectatã în vederea angajãrii ori, dupã caz, salariatul, cu privire la clauzele principale pe care intenþioneazã sã le înscrie în contract sau sã le modifice.
O alta modifcare adusa Codului Muncii precizeaza ca angajatorii sunt obligaþi sã informeze salariaþii angajaþi cu contract individual de muncã pe duratã determinatã despre locurile de muncã vacante sau care vor deveni vacante, corespunzãtoare pregãtirii lor profesionale, ºi sã le asigure accesul la aceste locuri de muncã în condiþii egale cu cele ale salariaþilor angajaþi cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã. Aceastã informare se face printr-un anunþ afiºat la sediul angajatorului, iar o copie a anunþului va fi transmisã sindicatului sau reprezentanþilor salariaþilor.
Proiectul legislativ prevede totodatã cã salariaþii cu contract individual de muncã pe duratã determinatã nu vor fi trataþi mai puþin favorabil decât salariaþii permanenþi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncã, cu excepþia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
Procedura concedierilor colective
Proiectul legislativ precizeazã cã prin concediere colectivã se înþelege încetarea contractelor individuale de muncã pentru motive care nu þin de persoana salariatului, într-o perioadã de 30 de zile calendaristice, a unui numãr de cel puþin 10 salariaþi, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadraþi mai mult de 20 de salariaþi ºi mai puþin de 100 de salariaþi, cel puþin 10 la sutã din salariaþi, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadraþi cel puþin 100 de salariaþi, dar mai puþin de 300 de salariaþi, respectiv cel puþin 30 de salariaþi, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadraþi cel puþin 300 de salariaþi.
La stabilirea numãrului de salariaþi concediaþi colectiv se iau în calcul ºi acei salariaþi cãrora le-au încetat contractele individuale de muncã ca urmare a acordului pãrþilor, la propunerea angajatorului, cu condiþia existenþei a cel puþin cinci astfel de salariaþi.
De asemenea, sindicatul sau, dupã caz, reprezentanþii salariaþilor pot propune angajatorului mãsuri în vederea evitãrii concedierilor ori diminuãrii numãrului salariaþilor concediaþi, într-un termen de cinci zile calendaristice de la data primirii notificãrii. Angajatorul are obligaþia de a rãspunde în scris ºi motivat la propunerile formulate, în termen de cinci zile calendaristice de la primirea acestora.
În situaþia în care, ulterior consultãrilor cu sindicatele, angajatorul decide aplicarea mãsurii de concediere colectivã, acesta are obligaþia de a notifica în scris inspectoratul teritorial de muncã ºi agenþia teritorialã de ocupare a forþei de muncã, cu cel puþin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Notificarea trebuie sã cuprindã toate informaþiile relevante cu privire la intenþia de concediere colectivã, în special motivele concedierilor, numãrul total al salariaþilor, numãrul salariaþilor afectaþi de concediere ºi data de la care sau perioada în care vor avea loc aceste concedieri.
Angajatorul are obligaþia sã comunice o copie a notificãrii sindicatului la aceeaºi datã la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de muncã ºi agenþiei teritoriale de ocupare a forþei de muncã.
Alte prevederi
O altã prevedere se referã la faptul cã salariaþii de noapte beneficiazã fie de program de lucru redus cu o orã faþã de durata normalã a zilei de muncã, pentru zilele în care efectueazã cel puþin trei ore de muncã de noapte, fãrã ca aceasta sã ducã la scãderea salariului de bazã, fie de un spor la salariu de minimum 15 la sutã din salariul de bazã pentru fiecare orã de muncã de noapte prestatã.
În cazurile în care durata zilnicã a timpului de muncã este mai mare de ºase ore, salariaþii au dreptul la pauzã de masã ºi la alte pauze, în condiþiile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern. Tinerii în vârstã de pânã la 18 ani beneficiazã de o pauzã de masã de cel puþin 30 de minute, în cazul în care durata zilnicã a timpului de muncã este mai mare de patru ore ºi jumãtate.
Modificarea legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se numãrã printre mãsurile cuprinse în programul legislativ prioritar pentru integrarea în Uniunea Europeanã, care stabileºte adoptarea acestui act normativ pânã la începutul lunii septembrie 2006.
Comentarii articol (0)