Aceasta nu e prima prelungire care a avut loc, în această privință. Ultima a avut loc la finalul lunii septembrie, când, prin OUG nr. 162/2020, facilitatea fusese extinsă până la finalul lui 2020.
„Consultaţiile medicale la distanţă acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, se acordă şi se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia”, este precizat în HG (prevederea e introdusă într-un capitol de măsuri ce se aplică până în 31 martie 2021).
De asemenea, consultațiile la distanță vor putea fi acordate și fără prezentarea biletului de trimitere, dacă vor fi făcute până la aceeași dată. Însă, aici, va fi vorba de acele consultații din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, cum sunt, de exemplu:
- specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare sau
- specialitățile clinice de îngrijiri paliative în ambulatoriu.
De asemenea, prin OUG 218/2020, publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, mai multor documente medicale li s-a extins valabilitatea până în data de 31 martie 2021, dacă până la acea dată ar fi expirat. Este vorba de:
- biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
- recomandările medicale și deciziile de aprobare pentru procurarea unor dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive.
Reamintim că starea de alertă a fost prelungită, oficial, până în 12 ianuarie 2021.
Comentarii articol (1)