Mai întâi, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020, care se aplică de vineri seară, de când a apărut în Monitorul Oficial, prevede un ajutor bănesc lunar pentru angajarea șomerilor în vârstă de peste 50 de ani. Dacă aceștia au fost concediați, din motive neimputabile lor, în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă.
„Angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență decretate prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, sau a stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei”, prevede actul normativ.
Apoi, este stabilit un ajutor bănesc lunar pentru angajarea șomerilor care au vârsta între 16 și 29 de ani.
„Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei”, mai scrie în ordonanță.
Vorbim de aceeași sumă acordată pentru ambele tipuri de angajări: 50% din salariul brut, dar nu mai mult de 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată din respectivele categorii (cu contract pe termen nedeterminat și cu normă întreagă). Banii vor fi acordați lunar, timp de 12 luni de la angajare. Guvernul impune însă firmelor să păstreze angajații încă 12 luni după ce se termină acordarea ajutorului, adică cel puțin 24 de luni în total, altfel banii vor trebui returnați.
Cei angajați trebuie neapărat să figureze ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, iar numai în cazul celor de peste 50 de ani se impune condiția ca ei să fi fost concediați din motive neimputabile pe perioada stării de urgență sau alertă - la cei cu vârste între 16-29 de ani nu este impusă nicio condiție în acest sens.
Sumele stabilite de Guvern nu vor putea fi cumulate cu subvențiile acordate prin Legea nr. 76/2002 pentru angajarea absolvenților, a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani, a celor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, a șomerilor de lungă durată sau tineri NEET sau cu subvențiile pentru angajarea celor cu risc de marginalizare.
În fine, aceste subvenții nu se vor acorda instituțiilor și autorităților publice, nici firmelor care la data solicitării se află în stare de faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate ori restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului.
Procedura de acordare a sumelor pentru angajări se va stabili prin ordin al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în cinci zile de la intrarea în vigoare a OUG 92/2020. Teoretic, ordinul ar trebui emis până pe 3 iunie 2020. Abia apoi angajatorii vor putea depune cereri pentru ajutoare.
Comentarii articol (0)