După cum a precizat Ministerul Muncii pentru avocatnet.ro, "nu este necesar ca persoanele aparținând celor două categorii de vârstă (n.r. persoane de peste 50 de ani și tineri cu vârste între 16 și 29 de ani) să fie șomeri indemnizați".
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2020, companiile care angajează, în perioada iunie - decembrie 2020, anumiți șomeri aflați în evidențele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pot cere ca statul să acopere, timp de 12 luni, jumătate din salariile acestora, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Așa cum spuneam și la începutul articolului, este vorba despre persoanele de peste 50 de ani (concediate în timpul stării de urgență sau de alertă) și de cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.
Notă: Pentru persoanele care au împlinit deja 29 de ani, angajatorul nu va putea cere decontarea parțială a salariului.
Potrivit Legii nr. 76/2002, șomer aflat în evidența autorităților este acea persoană care:
- este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
- este aptă din punct de vedere fizic şi psihic să presteze o anumită muncă;
- nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă;
- este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă, şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Prin urmare, Legea nr. 76/2002 nu definește șomerul ca fiind persoana care primește o indemnizație în acest sens, așa încât angajatorul poate cere decontarea a 50% din salariu prevăzută în OUG nr. 92/2020, fără ca viitorul angajat al său să beneficieze de indemnizația de șomaj.
Important! Angajatorul are de îndeplinit totuși niște condiții. Dacă angajează persoane șomere de peste 50 de ani (concediate în timpul stării de urgență sau de alertă) sau cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, va trebui să încheie cu acestea contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. În plus, angajatorul nu va putea concedia persoanele angajate în baza OUG nr. 92/2020 timp de doi ani. Nu în ultimul rând, aceste subvenții pot fi cerute numai dacă activitatea firmelor respective a fost afectată de epidemia de coronavirus.
Procedura pe care trebuie să o urmeze angajatorii pentru decontare a fost stabilită prin Ordinul 456/2020 al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Pe scurt, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă. Apoi, acesta va cere ajutorul lunar, prin transmiterea unui tabel cu persoanele pentru care se cere decontarea. Angajatorul va primi banii în luna următoare celei în care s-au depus cererile.
Comentarii articol (1)