Prin OUG nr. 92/2020, Guvernul a decis să acorde firmelor două tipuri de sprijin financiar pentru a păstra anumiți angajați și pentru a angaja anumite categorii de persoane, mai exact:
- Se pot cere decontări pentru 41,5% din salariile de bază brute pentru fiecare dintre angajații ale căror contracte de muncă, suspendate în perioada stării de urgență/alertă pe motiv de șomaj tehnic, sunt reactivate. Maximul per salariat - 2.253 de lei.
- O subvenție pentru angajarea a trei categorii de persoane în această perioadă. Mai exact, câte 50% din salariul brut, maximum 2.500 de lei pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, timp de 12 luni:
- șomerii în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă pentru că li s-au desființat locurile de muncă;
- tinerii care au vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, fără să conteze dacă au fost concediați recent sau nu;
- cetățenii români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România.
Redacția avocatnet.ro a adresat celor de la minister câteva întrebări privitoare la acordarea subvenției pentru angajarea șomerilor peste 50 de ani și șomerilor tineri. Iată răspunsurile oferite:
1. Pentru a putea cere decontarea a 50% din salarii, vârsta șomerilor angajați poate fi inclusiv de 16 ani și o zi, de exemplu, sau inclusiv de 29 de ani și 11 luni, de exemplu?
Răspunsul MM : Conform art. III alin. (2) al OUG nr. 92/2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
Prin urmare, persoanele pentru care angajatorii pot beneficia de decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei, sunt tinerii care au împlinit 16 ani și până la împlinirea vârstei de 29 de ani.
2. Pentru a putea cere decontarea a 50% din salarii, șomerii angajați în baza OUG 92/2020 trebuie să se numere printre cei care primesc indemnizație de șomaj?
Răspunsul MM : Pentru ca angajatorii să poată beneficia de prevederile art. III alin. (1) și alin. (2) din OUG nr. 92/2020, respectiv pentru integrarea în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani și a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani este necesar ca aceste categorii să fie angajate din rândul persoanelor înregistrate ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.
Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 5 pct. IV1 al Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, șomerul înregistrat este persoana care:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă, şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Prin urmare, pentru a beneficia de prevederile art. III alin. (1) și alin. (2) din OUG nr. 92/2020 nu este necesar ca persoanele aparținând celor două categorii de vârstă să fie șomeri indemnizați.
3. Referitor la salariații cărora le-a încetat contractul individual de muncă (CIM) din motive neimputabile lor, care ulterior sunt angajați în baza OUG 92/2020: Ce documente poate cere angajatorul la angajare pentru a afla că acele persoane au CIM încetat din motive neimputabile lor?
Răspunsul MM : Având în vedere că sprijinul financiar - de care beneficiază angajatorii care încadrează în muncă persoane în vârstă de 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în condițiile OUG nr. 92/2020 - se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, apreciem că motivele neimputabile sunt similare celor prevăzute de Legea nr. 76/2002 și actele normative subsecvente ale acesteia.
Astfel, normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin HG nr. 174/2020, cu modificările și completările ulterioare, definesc motivele neimputabile în raport cu art. 17 alin. (1) din lege.
Nota redacției: Art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 stipulează că, în vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, una dintre situațiile în care persoanele șomere se pot afla este și aceea în care raporturile de muncă sau de serviciu au încetat din motive neimputabile lor.
Potrivit art. 5 al HG nr. 174/2020, motivele neimputabile referitoare la încetarea raportului de muncă, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, sunt următoarele:
“a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) încetarea de drept a raportului de muncă al asistentului personal al persoanei cu handicap grav în cazul decesului persoanei cu handicap grav, în temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (...).“
Precizăm că, potrivit prevederilor art. 11 al Procedurii de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 484 din 9 iunie 2020:
„Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti efectuează, potrivit prevederilor Procedurii privind activitatea de control, de îndeplinire a măsurilor asigurătorii, precum şi de efectuare a executării silite a debitelor rezultate din nerespectarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă nr. 279/2004, cu modificările şi completările ulterioare, controlul asupra:
a) îndeplinirii condiţiilor legale pentru încheierea convenţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1), derularea acestora şi acordarea sumelor prevăzute la art. III alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă;
b) respectării de către angajatori a obligaţiilor asumate prin încheierea convenţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1), de ordonanţa de urgenţă, precum şi de celelalte acte normative adoptate în aplicarea acesteia.”
4. Documentația de decontare în baza OUG 92/2020 (pentru reactivarea celor în șomaj tehnic și pentru angajarea șomerilor) se va transmite prin aici.gov.ro?
Răspunsul MM : Sumele prevăzute la art.I alin.(1) şi art.III alin.(1) şi alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora aceştia îşi au sediul social.
În prezent, platforma aici.gov.ro este în curs de actualizare, urmând ca angajatorii să poată beneficia de acest mijloc electronic de transmitere a documentației de decontare în baza OUG 92/2020 într-un interval de timp cât mai scurt.