Vineri a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr. 443/2020, care adaugă anumite elemente la regulile deja aplicabile.
Cea mai importantă măsură din cele adăugate se referă la faptul că, de acum, cei care merg pe plaja de nisip propriu-zisă trebuie să păstreze o distanță față de alții de cel puțin doi metri, în orice moment. Singura excepție care se aplică e în privința membrilor aceleiași familii.
Regulile care stabilesc ce măsuri de igienă și de protecție trebuie asigurate atunci când oamenii merg la plajă sunt conținute în Ordinul comun al Ministerului Sănătății, al Ministerului Economiei și al Ministerului Apelor nr. 969/1810/1166/2020 și în Hotărârea Guvernului nr. 394/2020.
Măsurile îi vizează atât pe cei ce organizează și administrează plajele, cât și persoanele care merg la plajă. Mă voi referi, în articol, doar la acele măsuri care vizează direct persoanele fizice ce vor să meargă la plajă.
După aceea, discutăm de măsuri de prevenire a accesului pe plajă când vine vorba de persoane care prezintă simptome respiratorii specifice unor boli pulmonare sau semne specifice altor boli transmisibile.
După aceea, trebuie respectate măsuri concrete de protecție a turiștilor și de igienă:
- respectarea distanțării fizice, în special în zona vestiarelor/zonelor de schimbare și a toaletelor (distanța trebuie să fie de cel puțin 2 m; dacă nu se poate respecta distanța, trebuie folosită mască de protecție);
- turiștii trebuie să aibă acces la regulamente și reguli de comportare pe plajă;
- trebuie respectată o distanță de 2 m (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;
- măsurile de distanțare ar putea presupune limitarea accesului pe plajă;
- administratorii de plajă trebuie să se asigure că nu se creează aglomerări și sunt limitate adunările mari;
- ieșirea și intrarea se vor face prin puncte diferite, semnalizate;
- este prevăzut mecanismul rezervării online a utilizării plajei și se mai face referire la „ore strategice de funcționare”;
- vânzarea de băutură și mâncare nu se va face în punctele de lucru, ci vânzătorii se vor deplasa la turiști;
- persoanele care nu sunt din aceeași familie nu vor împărți șezlongurile și alte echipamente de plajă;
- activitățile sportive vor putea fi desfășurate doar în locuri special delimitate, iar dacă nu participă doar persoane din aceeași familie, numărul participanților va fi limitat.
Cum spuneam și mai sus, m-am referit, aici, doar la normele care îi vizează direct pe turiști. Ordinul este complex și conține inclusiv măsuri concrete de igienă ce trebuie luate de administratorii plajelor sau de vânzătorii de pe plajă, când interacționează între ei sau cu clienții.
Comentarii articol (0)