Regulile privind măsurile pe care firmele ce activează pe litoral și administratorii plajelor de la malul Mării Negre trebuie să le respecte în 2021 sunt similare celor aplicate în 2020, cu mici modificări, după cum se arată într-un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS), Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), publicat luni în Monitorul Oficial, care se aplică deja.
Astfel, potrivit Ordinului MS, MEAT și MMAP nr. 707/877/828/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 560/2021, se menționează, printre altele, evitarea, pe cât posibil, a servirii produselor neambalate, fără a mai indica, în mod concret, ca anul trecut, că gustările și băuturile servite trebuie preambalate individual, dar se și elimină prevederea privind domiciliul comun al persoanelor, membri ai aceleiași familii, care folosesc echipamentul de plajă în comun, precum și cea privind dezinfectarea zilnică a suprafețelor atinse frecvent. Acestea sunt doar câteva dintre modificările intervenite în 2021 în privința măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 pentru activitățile de operare a plajelor turistice.
Potrivit ordinului publicat, cei care activează pe litoral trebuie să evite, pe cât posibil, să servească turiștilor produse neambalate. Astfel, deși se menține obligația de a servi preponderent produse preambalate,
prevederea conform căreia aceștia trebuiau să se asigure că gustările și băuturile servite sunt preambalate individual a fost totuși eliminată.
De asemenea, echipamentul de plajă, precum scaune, șezlonguri sau umbrele, trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie,
eliminându-se însă prevederea aplicată în trecut
ca aceste persoane să aibă inclusiv același domiciliu.
În egală măsură, ordinul menționat prevede că “
suprafețele atinse frecvent trebuie curățate și dezinfectate”,
fără a mai include regula anterioară ca această dezinfectare să se facă cel puțin zilnic.
Până la publicarea ordinului nr. 707/877/828/2021, era prevăzut că, atunci când distanțarea nu era posibilă la amenajarea zonelor de lucru precum scaune pentru salvamari sau turnuri, astfel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanțați la cel puțin 1,5 metri, trebuia să se asigure utilizarea, de către aceștia, a măștilor de protecție sau să se adopte bariere fizice, precum panouri de plastic sau plexiglas.
Această prevedere a fost eliminată prin ordinul menționat,
păstrând doar distanțarea de minimum 1,5 metri între aceștia, fără a mai fi necesar să poarte mască pe plajă sau să aibă instalate panouri de plexiglas.
În plus, conform prevederilor actuale, firmele care activează pe litoral și administratorii plajelor nu mai au obligația de a asigura, așa cum era prevăzut până acum în legislație, o semnalizare personalizată specifică, atât pentru angajați, cât și pentru turiști cu privire la măsurile preventive generale, precum "
respectați regulile de igienă privind spălatul pe mâini" sau "
folosiți masca de protecție ori de câte ori nu se poate respecta distanța fizică de minimum 2 m".
Pe de altă parte, se păstrează însă prevederea privind asigurarea accesului prin puncte de intrare pe plajă clar semnalizate, precum și cea privind semnalizarea distanțelor corespunzătoare, cu delimitarea vizibilă a sensului pentru zonele de intrare și ieșire de pe plajă, astfel încât să poată fi controlată prezența sau densitatea turiștilor.
Similar măsurilor care s-au aplicat și în 2020, administratorii plajelor trebuie totuși să ia măsuri pentru respectarea unei distanțe de 2 metri (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
Rezervarea utilizării plajei pe anumite intervale de timp se face, potrivit documentului publicat recent în Monitorul Oficial, ca și până acum, ”
prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și/sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile”.
Iarăși, la fel ca și până acum, întreg personalul unităților care activează pe litoral este obligat să poarte mască de protecție, iar, la intrarea în unitate, se face un triaj observațional al angajaților, fiind interzis accesul personalului cu semne vizibile de infecție respiratorie.
Nu în ultimul rând, similar măsurilor luate anul trecut, se păstrează obligația ca, în situația în care, într-o localitate, evoluează focare extinse de COVID-19, activitățile de operare a plajelor turistice să se suspende, în conformitate cu decizia centrului de coordonare și conducere a intervenției de la nivel județean sau al municipiului București.
Reamintim că, în perioada 21 mai - 20 iunie 2021, are loc programul “Litoralul pentru toți”, aflat la a 38-a ediție, în cadrul căruia turiștii se pot caza la mare plătind tarife cu până la 65% mai mici față de cele practicate în plin sezon, respectiv începând de la 40 de lei pe noapte. Ca și în anii trecuți, aceste sejururi din cadrul programului pot fi achitate și cu vouchere de vacanță.