De asemenea, cei ce au contracte de închiriere a plajelor, respectiv cei ce le exploatează în scop turistic, vor trebui "să asigure infrastructura necesară persoanelor cu dizabilități în zona plajelor, respectiv rampe de acces la luciul de apă dotate cu fotolii flotabile, șezlonguri special amenajate și căi de rulare către acestea, module de grupuri sanitare adaptate persoanelor cu dizabilități și căi de rulare către acestea", după cum scrie în document.
Totodată, la lista construcțiilor și dotărilor admise a se amplasa pe plaja cu destinație turistică se adaugă atât rampele de acces, cât și modulele de grupuri sanitare adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
În fine, proiectul stabilește că, pentru nerespectarea obligației privind asigurarea infrastructurii necesare accesului neîngrădit în zona plajelor pentru persoanele cu dizabilități, autoritățile vor putea aplica amenzi de până la 20.000 de lei.
Facilitarea accesului la plajă pentru persoanele cu dizabilități, cuprinsă și într-un proiect apărut în 2021
Cel de-al doilea proiect de lege, care a apărut în urmă cu mai mulți ani, iar acum așteaptă votul final al Camerei Deputaților, vizează introducerea unor facilități similare pentru persoanele cu dizabilități ce merg în vacanță pe litoralul românesc al Mării Negre.
Concret, cei ce exploatează în scop turistic plajele vor fi obligați ca, pe parcursul întregului sezon turistic, să rezerve și să pună la dispoziția atât a persoanelor cu handicap grav sau accentuat, dar și a însoțitorilor acestora, șezlonguri aflate în primul rând spre mare.
Persoanele cu dizabilități vor avea astfel rezervate “4% din numărul de şezlonguri deţinute, dar nu mai puţin de două locuri, situate pe primul rând spre luciul de apă”, după cum scrie în proiect. Asta înseamnă că, dacă pe o plajă sunt, de exemplu, zece operatori, vor trebui existe pe respectiva plajă cel puțin 20 de șezlonguri rezervate persoanelor cu dizabilități.
În plus, persoanele cu dizabilități vor putea ajunge mai ușor la șezlongurile ce le vor fi rezervate, deoarece operatorii de plajă vor fi obligați să le asigure acestora accesul neîngrădit și liber la ele, prin construirea unei căi de rulare de la marginea plajei până la locurile rezervate.
Pentru nerespectarea viitoarelor obligații, operatorii de plaje, indiferent că vorbim despre firme sau despre persoane fizice, vor putea fi sancționați cu amendă de până la 20.000 de lei.
În contrapartidă, operatorii de plaje vor plăti chirie mai mică pentru șezlongurile suplimentare destinate persoanelor cu dizabilități. Formula de calcul pentru reducerea chiriei pentru aceste locuri va trebui stabilită, prin ordin, de Ministerul Mediului.
Potrivit proiectului, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va trebui să centralizeze toate datele privind numărul de șezlonguri destinate persoanelor cu dizabilități pe care le pune la dispoziția celor interesați fiecare operator de plajă și să le publice anual, înainte de începerea sezonului estival, pe pagina de internet proprie.
Reamintim în acest context că, începând din aprilie 2021, pentru autoturismele folosite de persoanele cu handicap accentuat sau grav ori deţinute de cei care au în îngrijire aceste persoane nu se mai plătește taxa de trecere a podului Feteşti-Cernavodă.
Atenție! Proiectele de lege nu se aplică acum. Ele trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (1)