avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... igiena personala la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

igiena personala la locul de munca

Buna ziua. Lucrez intr-o institutie foarte cunoascuta cu foarte multi angajati. Pana de curand ceea ce aveam de facut nu implica folosirea castilor audio, dar in urma unei situatii de forta majora trebuie sa lucrez in birou cu mai multe persoane, toate cele patru persoane implicate lucrand cu sunet. In regulamentul de ordine interioara pe care tocmai l-am semnat de curand, societatea se obliga sa-mi asigure conditii normale de munca, dar acum ma vad obligata de superiori sa-mi cumpar casti audio sau sa le folosesc pe cele existente folosite in mod curent de alte cateva persoane. As vrea sa stiu daca este normal sa mi se ia dreptul la igiena personala sau sa fiu obligata sa cheltuiesc din salariu, si asa destul de mic, sau daca pot constrange cumva institutia sa-mi asigure conditiile optime de munca. In decurs de ani am renuntat la foarte multe si acum as vrea sa-mi impun macar acest punct de vedere. Nu vreau sa intru in contatc cu boli de piele sau alte cele. Va multumesc, cu respect.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:47, 25 Aprilie 2016
Castile de protectie pe care le purtati in conditiile mentionate de dvs. trebuie sa va fie repartizate ca echipament individual de protectie, acordat gratuit conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a EIP aprobate prin HG nr.1048/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.8 (1) Echipamentul individual de protectie este, in principiu, destinat purtarii de catre o
singura persoana.
(2) Daca imprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai
multe persoane, se iau masuri corespunzatoare pentru a se asigura ca aceasta utilizare nu creeaza diferitilor utilizatori nicio problema de sanatate sau de igiena.
In cazul dvs., daca sunt aplicabile preverile al.(1) atunci angajatorul trebuie sa ia masuri de curatare/ spalare, dezinfectare, etc. a castilor antifoane daca le repartizeaza ulterior altui lucrator.
-art.10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa
se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref echipamente de protectie GabsStoica GabsStoica Bună ziua. Unui Salvator montan sau in general unui lucrător, li se poate percepe garanție din salariu pe echipamente de protecție? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)
Contravaloare echipament de lucru BX BX Contravaloare echipament de lucru O firma solicita angajatilor care isi inceteaza contractul de munca prin demisie sa plateasca echipamentul de protectie ... (vezi toată discuția)