"În contextul pandemiei societatea X face restructurări după întoarcerea din șomajul tehnic, la nivelul tuturor departamentelor, inclusiv reduceri salariale. Întrebarea este următoarea: în contextul pandemiei retrogradarea din funcție de conducere poate fi posibilă și legală?", întreba cineva recent în forumul avocatnet.ro
Codul muncii prevede în articolul 248 care sunt sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară, iar printre acestea se numără și: "retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile".
Tot Codul muncii stabilește că orice sancțiune disciplinară aplicată fără cercetare disciplinară înainte, cu excepția avertismentului, este lovită de nulitate absolută, adică incapabilă să producă vreun efect.
Articolul 248 este singurul care precizează ideea de retrogradare în Codul muncii.
Prin urmare, retrogradarea nu poate fi o măsură pe care firma o ia din considerente economice în firmă, ci exclusiv ca o sancțiune disciplinară, în condițiile prevăzute de Codul muncii: trebuie să existe o abatere disciplinară prevăzută și pe care salariatul să o fi comis, să se demareze cercetarea, iar retrogradarea din funcție ar urma să fie aplicată dacă este sancțiunea potrivită faptei respective. Asta, deoarece tot Codul muncii, la articolul 250, prevede că sancțiunea se stabilește "în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârșite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârșită;
e) eventualele sancțiuni disciplinare suferite anterior de către acesta".
Există reguli în privința cercetării ce trebuie neapărat respectate, iar derularea procedurii, în fapt, nu doar pe hârtie, este esențială. Salariatul care e sancționat nelegal sau abuziv poate să obțină câștig de cauză în instanță în fața angajatorului - o sinteză cu cele mai importante chestiuni privind cercetarea disciplinară regăsiți aici.
În fine, dacă firma ar fi nevoită să diminueze salariile, în situația unor dificultăți economice, nu poate face acest lucru unilateral, ci numai în urma discuțiilor cu salariații, prin acte adiționale în care se convine asupra diminuării salariale de către ambele părți.