1. Ajutoare pentru angajatori
Guvernul a stabilit că va acorda angajatorilor mai multe forme de ajutor, în contextul epidemiei de coronavirus, începând cu luna iunie 2020, conform OUG 92/2020, care a apărut vinerea trecută în Monitorul Oficial. În esență, subvenționarea șomajului tehnic este acordată mai departe (în domeniile în care se păstrează restricții), dar, pentru angajatorii care reactivează salariați, există alte ajutoare bănești. Unul este acoperirea, în sistem decont, a 41,5% din salariile persoanelor scoase din șomaj tehnic, iar altul este acordarea unei prime de până la 2.500 de lei pentru fiecare șomer angajat, dacă are peste 50 de ani și a fost concediat în timpul stării de urgență/alertă sau dacă are între 16 și 29 de ani.
2. Amânarea unui termen fiscal important
Alt act normativ important apărut vinerea trecută este OUG 90/2020, care a venit cu amânarea, de pe 14 iunie pe 26 iunie, a revenirii la normal în materie de popriri, rambursări de TVA și dobânzi și penalități de întârziere. Mai precis, a fost extinsă perioada cu popriri suspendate pentru datorii fiscale, cu neaplicarea de dobânzi și penalități pentru datoriile scandente începând cu 21 martie 2020 și pentru întârzierile la eșalonări și cu reguli speciale de rambursare a TVA-ului.
3. Regulile pentru funcționarea teraselor
Sâmbătă, un ordin ministerial a stabilit concret ce reguli trebuie să respecte terasele restaurantelor și hotelurilor, dacă își reiau activitatea din această lună. Dincolo de normele de distanțare a meselor și de siguranță alimentară, actul normativ prevede că rezervarea este obligatorie pentru clienți înainte de a se duce la terase, iar datele personale ale acestora trebuie trecute într-un registru special.
4. Restructurarea financiară, posibilă de-acum inclusiv pentru datorii din 2019 și 2020
Prin Ordonanța Guvernului 6/2019 a fost stabilit un mecanism de restructurare pentru care au fost luate în calcul restanțele bugetare la 31 decembrie 2018. Prin aceeași OUG 90/2020, amintită mai sus, Guvernul a extins aplicabilitatea acestui mecanism: mai exact, sunt vizate toate obligațiile bugetare restante la 31 martie 2020. Deci, acum sunt incluse nu doar datoriile din 2019, ci și cele din primul trimestru al anului 2020.
5. Modificări noi la IMM Invest
Potrivit OUG 89/2020 (apărută tot vinerea trecută), s-au oficializat noi modificări la programul IMM Invest, prin care companiile pot cere credite bancare garantate de stat. Astfel, firmele scapă de necesitatea certificatului de situație de urgență pentru accesarea programului IMM Invest. A doua modificare importantă este renunțarea la ideea de a institui o ipotecă asupra universalității bunurilor mobile și imobile ale debitorului.
6. Declarația unică a fost modificată și ea
După ce Guvernul a stabilit că PFA-urile pot beneficia de bonificații pentru declarația unică aferentă veniturilor din 2019, Fiscul a publicat miercuri în Monitorul Oficial și modificările la formular pentru a reflecta acordarea bonificațiilor. În plus, cei care s-au achitat deja de obligații și poate chiar au făcut plăți pentru 2019 pot beneficia și ei de aceste reduceri de taxe (prin compesare sau restituire), dacă depun o rectificativă.