Angajatorilor le va fi interzis sã solicite unei candidate, în vederea angajãrii, sã semneze un angajament cã nu va naºte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncã, stabileºte un proiect de lege adoptat astãzi de Guvern.
De asemenea, actul normativ menþine prevederea care interzice angajatorilor sã cearã candidatelor la un post sã prezinte un test de graviditate.
Actul normativ adoptat de Guvern modificã Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de ºanse între femei ºi bãrbaþi, în sensul îmbunãtãþirii mãsurilor pentru promovarea egalitãþii de ºanse ºi de tratament între femei ºi bãrbaþi ºi a eliminãrii tuturor formelor de discriminare bazate pe sex, a declarat Oana Marinescu, Purtãtorul de Cuvânt al Guvernului.
Concedierea din funcþie a unei angajate nu poate fi dispusã pe perioada în care aceasta este însãrcinatã sau se aflã în concediu de maternitate. Potrivit proiectului de lege, o asemenea decizie este consideratã discriminatorie.
Excepþie de la aceastã prevedere face situaþia în care se recurge la concedieri din cauza reorganizãrii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Reglementãri privind interzicerea concedierii pe perioada în care o salariatã este însãrcinatã sau în concediu de maternitate sunt cuprinse în legislaþia muncii. Proiectul de lege adoptat de Guvern precizeazã, în plus faþã de legislaþia în vigoare, cã încãlcarea acestor prevederi este discriminatorie ºi poate fi sancþionatã ºi în baza acestui proiect.
Potrivit proiectului de lege, la încetarea concediului de maternitate, salariata are dreptul sã se întoarcã la ultimul loc de muncã sau la un loc de muncã echivalent ºi sã beneficieze de orice îmbunãtãþire a condiþiilor de muncã la care ar fi avut dreptul în perioada concediului de maternitate.
Actul normativ adoptat astãzi menþine normele legislative cu privire la obligativitatea angajatorilor de a asigura egalitatea de ºanse ºi de tratament între angajaþi, femei ºi bãrbaþi, în relaþiile de muncã. Astfel, angajatorii vor trebui sã asigure informarea tuturor angajaþilor cu privire la interzicerea hãrþuirii ºi a hãrþuirii sexuale la locul de muncã, inclusiv prin afiºarea la locuri vizibile a normelor interne privind prevenirea discriminãrii sexuale. De asemenea, sunt menþinute normele legale potrivit cãrora la negocierea contractului colectiv de muncã la nivel naþional, de ramurã, cât ºi la negocierea contractelor colective de muncã la nivel de unitãþi, pãrþile contractante vor introduce clauze privind interzicerea faptelor de discriminare ºi de soluþionare a sesizãrilor referitoare la reclamaþiile formulate ca urmare a discriminãrilor sexuale.
Proiectul de lege interzice orice formã de discriminare bazatã pe criteriul de sex în ceea ce priveºte accesul la instruire ºi formare profesionalã, la asistenþã medicalã ºi programe de prevenire a îmbolnãvirilor, precum ºi la producþiile culturale. Autoritãþile publice centrale ºi locale vor avea obligaþia sã adopte mãsuri stimulative de reprezentare echitabilã ºi echilibratã a femeilor ºi bãrbaþilor la nivel decizional, cu respectarea criteriilor de competenþã.
Angajaþii care se considerã discriminaþi au dreptul sã formuleze sesizãri/reclamaþii cãtre angajator sau împotriva lui dacã acesta este implicat ºi sã solicite sprijinul organizaþiei sindicale sau al reprezentanþilor salariaþilor. În cazul în care sesizarea/reclamaþia nu se soluþioneazã prin mediere, persoana angajatã care prezintã dovezi care conduc la prezumpþia discriminãrii, se pot adresa instanþei judecãtoreºti, respectiv secþiei/completului pentru conflicte de muncã ºi drepturi de asigurãri sociale, dar nu mai târziu de un an de la data sãvârºirii faptei. Persoana care se considerã discriminatã poate solicita despãgubiri materiale ºi/sau morale, care vor fi stabilite de instanþã, potrivit legii. Cererile sunt scutite de taxa de timbru.
Agenþia Naþionalã pentru Egalitatea de ªanse între Femei ºi Bãrbaþi (ANES) are responsabilitatea de a aplica mãsuri de promovare a egalitãþii de ºanse ºi de tratament ºi de eliminare a discriminãrii directe ºi indirecte bazatã pe criteriul de sex. Agenþia va fi condusã de un preºedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru la propunerea ministrului muncii.
Potrivit normelor legale în vigoare, preºedintele ANES are rang de director general în minister ºi este numit de ministrul muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei. De asemenea, este suplimentatã schema de personal a Agenþiei. Dacã pânã acum ANES avea 30 de posturi, potrivit noilor reglementãri va funcþiona cu 156 de angajaþi.
Comentarii articol (0)